Distanshandel med vapen försvåras
I morgon, fredag, röstar EU:s inrikesministrar om ett nytt vapendirektiv. I elfte timmen har ordförandelandet Holland kastat in förslag som i stort sett omöjliggör distanshandeln med vapen. Agerandet är inte seriöst, anser Jägareförbundets jurist OIa Wälimaa.
Förslaget går ut på att inte bara vapenhandlare och vapenägare behöver särskilda tillstånd, utan också den som förmedlar en affär, en så kallad vapenmäklare. Det vill säga annonsföretag som Blocket, en tidning som Svensk Jakt eller till och med en privatperson.
– Som förslaget är skrivet bryter du mot lagen om du tipsar en kompis om att jag har ett vapen till salu. Såvida du inte har ett särskilt tillstånd för att göra det, säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.
Tillståndskrav på alla
För bara några dagar sedan fanns det ett undantag vad gällde regleringen av distanshandeln, som gjorde att privathandeln kunde fortgå som tidigare. Något som är särskilt viktigt i ett land som Sverige med sina långa avstånd.
I nuvarande direktiv definieras vapenmäklare som den vars näringsverksamhet i huvudsak består av att förmedla vapenaffärer.
Men i det förslag som ministrarna har att ta ställning till på fredag, har ordförandelandet Holland tagit bort kopplingen till näringsverksamhet. Tillstånd krävs därför för alla som på något sätt är inblandade i en vapenaffär.
Ola Wälimaa förstår inte varför det skulle vara ett problem med vapenhandel som sker på distans.
– Säljaren har tillstånd att inneha vapnet. Köparen måste ha polisens tillstånd för att få överta det. Nu vill man också reglera den som inte ens innehar ett vapen. Det är mycket tveksamt om annonsförmedlare som Blocket eller Nerikes Allehanda skaffar sådana tillstånd. Då avstår de säkert hellre vapenannonser.
Kvar att göra
Ola Wälimaa uppmanar nu inrikesminister Anders Ygeman att säga nej till förslaget under ministerrådets möte på fredag.
– Jag har sett att inrikesministern gått ut med att Sverige har lyckats skydda vapenägarnas intressen under förhandlingarna. Men tittar man på förslaget som det ser ut nu finns det kvar att göra innan Anders Ygeman kan slå sig för bröstet, säger Ola Wälimaa.
Sett till de punkter som diskuterats mest bland jägarna summerar Ola Wälimaa:
– Det går inte att vara helt nöjd. En del har gått vår väg, annat har gått oss emot, som det senaste om vapenmäklare, magasinsreglering och femårslicenser på vissa vapen. Sportskyttarna drabbas ännu hårdare med förbud mot vissa vapen och magasin.
”Ingen god demokrati”
Ola Wälimaa är mycket kritisk till den process som varit och är med vapendirektivet. Han jämför det med hur det går till i Sverige, med utredningar, förslag, remissomgångar, riksdagsdebatter, propositionsskrivande och slutligt beslut, i en god demokratisk ordning.
– Men i EU är det något helt annat. Där ska politiska beslut tas på förslag som slängs fram vid ett sammanträdesbord fem i tolv. Ofta av människor som har liten eller ingen kunskap om, i det här fallet, jakt, skytte och vapen. Någon konsekvensutredning görs inte innan beslut som är mycket svåra att ändra fattas. Sättet EU arbetar på känns inte seriöst för en svensk jurist, och inte förenligt med god demokrati, säger Ola Wälimaa.
Delbeslut på fredag
I morgon, fredag, beslutar EU:s ministerråd om sin inställning till ett reviderat vapendirektiv. Detta bildar sedan underlag till den kompromiss/jämkning som ska göras med EU-parlamentets ställningstagande som beslutas den 13–14 juli, enligt nuvarande planering. Vapendirektivets slutliga utformning väntas vara klart någon gång i höst. Sedan har medlemsländerna en viss tid på sig för att implementera det i sin lagstiftning.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.