torsdag 28 mars

Risinger: ”Det krävs en del nya tag”

Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger. Foto: Martin Källberg

Den 1 oktober tillträdde Björn Risinger tjänsten som chef för Naturvårdsverket. När Risinger på fredagen gästade Jägareförbundet tog Svensk Jakt den nytillträdde generaldirektören på pulsen.

Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger berättar i intervjun om den riktningsförändring som Naturvårdsverket nu aviserar – från bevarande till brukande:
– Vi vill ta ett antal aktiva steg för att bedriva ett bra arbete som nationell jaktmyndighet och då krävs det en del nya tag, internt på Naturvårdsverket men också en del andra beslut där vi föreslår att en del frågor går över till Jordbruksverket.

När sker återgången?
Frågan om licensjakt på varg är ofta i fokus när det handlar om Naturvårdsverket och jakten. De senaste dagarna har frågan om Naturvårdsverkets roll som överklagandeinstans varit uppe. Regeringen, genom landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, har aviserat att man avser återgå till den tidigare ordning som innebär att alla jaktbeslut kan överklagas vidare till förvaltningsdomstolarna.
Exakt när denna återgång till det tidigare systemet för överklagan är dock fortfarande oklart. Sven-Erik Bucht har i intervju med Svensk Jakt sagt ”i vinter”, vilket kan tolkas som att de jaktbeslut som i veckan fattades av fem länsstyrelser inte ska omfattas av förändringen. Men den tolkningen är inte entydigt glasklar – åtminstone inte för Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger.
– Jag har ingen egen tolkning av det, säger han i webbradiointervjun.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev