torsdag 28 mars

Forskare letar framgångsmodell

Hur skapas en rovdjursförvaltning där alla känner delaktighet? Den frågan ska tre forskare vid Göteborgs universitet försöka ge svar på i ett treårigt forskningsprojekt. Foto: Kjell-Erik Moseid

Hur skapas en framgångsrik rovdjursförvaltning?
Den frågan ska nu ett forskningsprojekt försöka ge svaret på.
Studien ska göras i Sverige, Norge, Finland och USA.

Det är Vetenskapsrådet som ligger bakom det treåriga forskningsprojektet som tar sin utgångspunkt i att rovdjuren är ett kontroversiellt ämne.
— Rovdjuren ökar i antal och breder ut sig geografiskt. Samtidigt innebär tillväxten ökade konflikter mellan människor då rovdjuren orsakar problem i lantbrukssamhället, i skogslandskapet och i renbetesområden, säger Annelie Sjölander-Lindqvist, docent i socialantropologi vid Göteborgs universitet.

Mångårig erfarenhet
Hon ska tillsammans med forskarna Serena Cinque och Camilla Sandström försöka finna svar på vad som kännetecknar en bra rovdjursförvaltning.
— Vi har mångårig erfarenhet av forskning om rovdjurens förvaltning och konflikter. Vår utgångspunkt är att rovdjurens närvaro och existens i naturlandskapet är, och har så varit under lång tid, ett kontroversiellt ämne. Politiskt har det därför lyfts att rovdjursförvaltningen måste skapa möjligheter för människans samexistens med rovdjuren, säger Annelie Sjölander-Lindqvist.
Samtidigt konstaterar hon att förvaltningen har brustit när det gäller att skapa acceptans för rovdjuren.

Utanförskap
— Vissa grupper upplever ett politiskt utanförskap när det gäller frågor som berör och påverkar lokala liv.
Annelie Sjölander-Lindqvist menar att de insatser som gjorts för att stärka lokal delaktighet och insyn i förvaltningen av varg och andra stora rovdjur inte hjälpt.
— Med detta projekt undersöker vi fyra olika modeller för att säkerställa insyn och delaktighet i rovdjursförvaltningen. Vi undersöker utmaningar, hinder och möjligheter och kan när projektet går mot sitt slut presentera en analys kring vilka faktorer som inverkar på framgång eller misslyckande, säger Annelie Sjölander-Lindqvist

Analysera grupper
Studien omfattar Sverige, Norge, Finland och USA och inledningsvis kommer forskarna titta närmare på Norge och Finland.
— Vi kommer också gå på djupet och analysera hur olika grupper förhåller sig till en kontroversiell fråga. Vi kommer dessutom kunna belysa och jämföra hur de fyra länderna valt att utforma policys och institutioner i syfte att balansera olika intressen och krav, säger Annelie Sjölander-Lindqvist

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev