fredag 19 april

Regeringen tar strid för vargjakten

Sveriges regering och EU fortsätter strida om jakten på varg.

Regeringen kommer inte att falla undan för EU. I en debattartikel skriver landsbygdsminister Eskil Erlandsson att han vill vara tydlig med att han tar strid mot EU för att den beslutade rovdjurspolitiken ska bli verklighet i Sverige.

I mitten av augusti skickade EU-kommissionär Janez Potočnik en så kallad formell underrättelse till utrikesdepartementet där han hävdade att det strider mot EU-rätten att inte tillåta överklagande av Naturvårdsverkets beslut i jaktfrågor.
Regeringen förbereder som bäst ett svar, som förväntas komma inom kort, men nu avslöjar landsbygdsminister Eskil Erlandsson i en debattartikel på svenskjakt.se att regeringen kommer att ta strid i frågan.
Hans inlägg bekräftas av pressekreteraren Madeleine van der Veer som säger att regeringen ämnar stå upp för den jaktpolitik som beslutats i riksdag och regering.
– Ingången är att vi ska bemöta påståendena från EU-kommissionären och argumentera för att regeringen har rätt, säger Madeleine van der Veer.
Hon kan inte säga när det formella svaret från regeringen blir offentligt.
– Vi kommer att återkomma med exakt vad som beslutas. Men beskedet från oss är att vi kommer att ta strid i frågan, säger Madeleine van der Veer.

Detta har hänt

Att inte tillåta överklagande av Naturvårdsverkets beslut i jaktfrågor strider mot EU-rätten. Det anser i alla fall EU:s miljökommissionär Janez Potočnik från Slovenien. Kommissionären menar att riksdagens beslut strider mot Århuskonventionen och han har därför uppmanat Sveriges regering att svara EU-kommissionen och komma in med synpunkter på kritiken.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev