fredag 29 mars

Vargfrågan splittrar miljörörelsen

Naturskyddsföreningen syns mer i varg- än i klimatfrågan. Det kontrasterar mot den allmänna debatten om miljöarbetet. Det skriver Mattias Goldmann, VD på den gröna liberala tankesmedjan Fores i en debattartikel.

Mattias Goldmans debattattikel publicerades i Miljöaktuellt den 1 april. Där listar Goldmann fem framtidsutmaningar för miljörörelsen.

I den första punkten med rubriken ”Håll gränsen – prioritera och välj bort” riktar han kritik mot Naturskyddsföreningens prioriteringar i föreningens miljöarbete:

”Naturskyddsföreningen är Sveriges största medlemsbaserade miljöorganisation, och vilka frågor de väljer att arbeta med är avgörande för vilka miljöfrågor som hamnar högt på den politiska dagordningen och i allmänhetens medvetande. Lägger man mycket fokus på frågor som uppfattas som perifera tappar hela miljöfrågan i betydelse.

Klimatfrågan ses av många som den stora, globala överlevnadsfrågan där den senaste tidens utveckling akut måste vändas. Naturskyddsföreningen tycks göra en annan bedömning. Under 2013 medverkade organisationen i 1.450 artiklar om varg, enligt en sökning i Mediearkivet Retriever, omfattande alla svenska källor. Under samma period medverkade Naturskyddsföreningen i 1.273 artiklar om klimat, i båda fallen inklusive alla varianter av sökorden, alltså även till exempel ”klimatförändringar” respektive ”vargjakt”.

Totalt sett har det skrivits och sänts 239.531 artiklar och inslag om klimat under de gångna tre åren, mot 158.764 om varg. Skillnaden skulle förstärkas om vi kunde sålla bort åtskilliga tusen artiklar om speedwayklubben Vargarna. Att Naturskyddsföreningen syns mer i varg- än i klimatfrågan kontrasterar alltså mot den allmänna debatten”, skriver Mattias Goldmann.

”En outsiders höftskott och spekulationer”
Svenska Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson håller inte med om kritiken. På Twitter kallar han debattinlägget för ”En outsiders höftskott och spekulationer”. 

 

Men han får svar på tal av Mattias Goldmann.

 

Mikael Karlsson tar dock till det sista halmstrået: att förknippa någon med Jägareförbundet innebär automatiskt att man är ond.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev