fredag 19 april

Nytt fall av tjuvjakt på kronhjort

När slaktplatsen upptäcktes stod det snabbt klart att hjortkalven blivit tjuvskjuten. Foto: Nils Hamilton

En slaktplats efter en tjuvskjuten kronkalv har påträffats på Wik Säteri väster om Nyköping. När markägaren Nils Hamilton undersökte slaktresterna hittade han en splittrad kula i kaliber 22 i kalvens huvud.

I slutet av maj tog Nyköpingspolisen fyra tjuvjägare på bar gärning när de var upptagna med att ta hand om en nyskjuten dräktig kronhind på Nynäs slotts marker. Hinden var skjuten i huvudet med ett gevär i kaliber .22.
Nu har det alltså hänt igen. När Nils Hamilton var ute på sina marker, på Wik Säteri mellan Jönåker och Stigtomta, förra måndagen påträffade han en slaktplats där endast räntan, klövar, skinn och huvud fanns kvar av en kronhindkalv.
– Att det var en slaktplats stod klart för mig direkt. När jag undersökte huvudet närmare hittade jag delar av en finkalibrig kula. Med hjälp av stötbottnen gick det att mäta den till kaliber .22. Kanske .22 Hornet, säger Nils Hamilton.

Ljuddämpade vapen
Kalven är av allt att döma skjuten från bil. Och Nils Hamilton har händelseförloppet klart för sig.
– Tjuvjägarna cirkulerar på marker där det finns gott om vilt. De lyser inte med lampor utan har sikten med ljusförstärkare. Med en ljuddämpare monterad på en 22:a som dessutom avlossas inne i en bil är det närmast uteslutet att någon ska höra skottet.
Bilen kör vidare medan en eller två tjuvjägare slaktar upp djuret. När det är klart återvänder fordonet för snabb ilastning, och sedan iväg.
Om skottet inte får önskat resultat, att viltet faller i smällen, kör tjuvjägarna vidare utan att bekymra sig om att de kan ha åsamkat viltet svåra skador.

Stor risk för skada
Nils Hamilton har tidigare sett spår efter tjuvjakt, och han tror det är vanligare än vad man kan tro. Under årens lopp har det förekommit flera fall av tjuvjakt i Sörmland.
– När vi flådde en kronhind vid ett tillfälle ramlade det ut en kula i kaliber .22. Den satt i ljumsken på djuret.
Nils Hamilton har också träffat på resterna av en dovspets som han misstänker var skjuten av tjuvjägare. Men i det fallet gjordes ingen närmare undersökning av resterna.
– Att skjuta huvudskott på det här viset, dessutom med en finkalibrig studsare, är att utsätta djuret för stora risker. Ta den hindkalv jag hittade här om dagen som exempel: bara ett par centimeter lägre så hade käken skjutits av och kalven hade gått en kvalfylld död till mötes, säger Nils Hamilton.
Han kopplar naturligt nog ihop händelsen på sina marker med det som inträffade på Nynäs slott tidigare i år. Samma vilt, samma tillvägagångsätt, samma kaliber på vapnen.

Kom med tips
Och polisen gör samma koppling.
– Jo, när så mycket stämmer överens så sneglar man förstås på tidigare fall, säger Jan Olevall vid polisen i Nyköping som berättar att den händelsen fortfarande är under utredning.
Om det inte kommer in tips och iakttagelser är det mycket svårt för polisen att få tag i den skyldige till den senast uppdagade tjuvjakten.
– Vi har inget att gå på. Allt som finns är slaktresterna, säger Jan Olevall som inte tror att den här typen av tjuvjakt är särskilt vanlig.
– Nej, jag tror inte det. Då skulle jägare och markägare träffa på fler sådana slaktplatser, säger han.
Både Jan Olevall och Nils Hamilton uppmanar jägare och markägare i Sörmland att vara uppmärksamma och rapportera till polisen om de ser något misstänkt. Fordon med människor som uppträder konstigt, till exempel.
– Då är det lämpligt att ta bilnumret, utan att man utsätter sig själv för fara. Man ska komma ihåg att de här människorna är beväpnade och blir de trängda vet man inte vad de kan ta sig för, säger Nils Hamilton.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev