Publicerad 6 februari 2018 - 19:27

Så här gick det till när vargen sköts, enligt en skiss som upprättats av länsstyrelsens personal. Mellan vargen och hunden var avståndet tre meter när skottet lossades.

Så här gick det till när vargen sköts, enligt en skiss som upprättats av länsstyrelsens personal. Mellan vargen och hunden var avståndet tre meter när skottet lossades. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Rättegång mot vargskytt nästa vecka

Nästa vecka hålls rättegången mot jägaren som sköt en varg för att freda sin hund i Sjundareviret i Södermanland. Mannen är åtalad för grov olaga jakt. Däremot har åtalet om brott mot kameraövervakningslagen lagts ner efter en miss av åklagaren.

Rättegången vid tingsrätten i Södertälje inleds på måndag.

Jägaren är åtalad för grov olaga jakt på en varg som han sköt för att freda sin hund. Händelsen inträffade i september 2015 då mannen var ute och rastade sina hundar.

Länsstyrelsen som omedelbart kallades till platsen bedömde det inträffade som ett klart fall av paragraf 28. Mannen hade skrikit och skjutit skrämskott utan att vargen vek undan. När den var så nära som tre meter från hunden och tio meter från ägaren sköts den ihjäl.

Men miljöåklagare Christer B Jarlås inledde en förundersökning om grovt jaktbrott. I sin stämningsansökan hävdar han i första hand att vargen jagats och dödats uppsåtligen, och i andra hand att hundägaren varit oaktsam då han missuppfattat sin rätt till skyddsjakt enligt paragraf 28 i jaktförordningen.

Svenskjakt.se har tidigare berättat om de många uppgifter, bland annat om sms, mms, mejl och telefonsamtal, som enligt åklagaren Christer B Jarlås ska visa att mannen inte sköt vargen med stöd av paragraf 28, utan att det var en planerad gärning där han använde sin hund som någon slags levande åtel för att locka fram vargen.

 

För sent åtal

Mannen var tillsammans med en nära släkting också åtalad för brott mot kameraövervakningslagen då en åtelkamera påträffats på deras jaktmarker.

Just detta åtal har åklagaren fått dra tillbaka eftersom preskriptionstiden för ett sådant brott, som är två år, hade löpt ut innan åtalet väcktes i augusti förra året.

I en intervju med Svensk Jakt som gjordes i samband med att mannen åtalades sa Christer B Jarlås att han inte har något att invända mot vad som faktiskt hände när vargen sköts, och han ifrågasätter inte länsstyrelsens utredning av händelsen.

– Men det är så många omständigheter före och efter händelsen som gör att det inte ser ut som det brukar när en varg skjutits med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen. Jag anser att det finns tillräckliga skäl för att en domstol ska pröva bevisningen, sa Jarlås i intervjun.

 

Många vittnen

Mannens försvarsadvokat Wodek Kleinwichs har inte hittat något i förundersökningen som talar för att hans klient kommer att bli dömd.

– Det här är ett åtal som aldrig skulle ha väckts. Min klient följde regelboken till punkt och pricka. Han kallade dit länsstyrelsen som konstaterade att han handlat enligt reglerna i paragraf 28, har Wodek Kleinwichs tidigare sagt till Svensk Jakt.

Rättegången inleds som sagt på måndag. På grund av den omfattande förundersökningen och de många vittnena som ska höras är den planerad att pågå i tre dagar.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Redskapsboden!

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram