Publicerad 6 februari 2018 - 19:27

Så här gick det till när vargen sköts, enligt en skiss som upprättats av länsstyrelsens personal. Mellan vargen och hunden var avståndet tre meter när skottet lossades.

Så här gick det till när vargen sköts, enligt en skiss som upprättats av länsstyrelsens personal. Mellan vargen och hunden var avståndet tre meter när skottet lossades. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Rättegång mot vargskytt nästa vecka

Nästa vecka hålls rättegången mot jägaren som sköt en varg för att freda sin hund i Sjundareviret i Södermanland. Mannen är åtalad för grov olaga jakt. Däremot har åtalet om brott mot kameraövervakningslagen lagts ner efter en miss av åklagaren.

Rättegången vid tingsrätten i Södertälje inleds på måndag.

Jägaren är åtalad för grov olaga jakt på en varg som han sköt för att freda sin hund. Händelsen inträffade i september 2015 då mannen var ute och rastade sina hundar.

Länsstyrelsen som omedelbart kallades till platsen bedömde det inträffade som ett klart fall av paragraf 28. Mannen hade skrikit och skjutit skrämskott utan att vargen vek undan. När den var så nära som tre meter från hunden och tio meter från ägaren sköts den ihjäl.

Men miljöåklagare Christer B Jarlås inledde en förundersökning om grovt jaktbrott. I sin stämningsansökan hävdar han i första hand att vargen jagats och dödats uppsåtligen, och i andra hand att hundägaren varit oaktsam då han missuppfattat sin rätt till skyddsjakt enligt paragraf 28 i jaktförordningen.

Svenskjakt.se har tidigare berättat om de många uppgifter, bland annat om sms, mms, mejl och telefonsamtal, som enligt åklagaren Christer B Jarlås ska visa att mannen inte sköt vargen med stöd av paragraf 28, utan att det var en planerad gärning där han använde sin hund som någon slags levande åtel för att locka fram vargen.

 

För sent åtal

Mannen var tillsammans med en nära släkting också åtalad för brott mot kameraövervakningslagen då en åtelkamera påträffats på deras jaktmarker.

Just detta åtal har åklagaren fått dra tillbaka eftersom preskriptionstiden för ett sådant brott, som är två år, hade löpt ut innan åtalet väcktes i augusti förra året.

I en intervju med Svensk Jakt som gjordes i samband med att mannen åtalades sa Christer B Jarlås att han inte har något att invända mot vad som faktiskt hände när vargen sköts, och han ifrågasätter inte länsstyrelsens utredning av händelsen.

– Men det är så många omständigheter före och efter händelsen som gör att det inte ser ut som det brukar när en varg skjutits med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen. Jag anser att det finns tillräckliga skäl för att en domstol ska pröva bevisningen, sa Jarlås i intervjun.

 

Många vittnen

Mannens försvarsadvokat Wodek Kleinwichs har inte hittat något i förundersökningen som talar för att hans klient kommer att bli dömd.

– Det här är ett åtal som aldrig skulle ha väckts. Min klient följde regelboken till punkt och pricka. Han kallade dit länsstyrelsen som konstaterade att han handlat enligt reglerna i paragraf 28, har Wodek Kleinwichs tidigare sagt till Svensk Jakt.

Rättegången inleds som sagt på måndag. På grund av den omfattande förundersökningen och de många vittnena som ska höras är den planerad att pågå i tre dagar.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Mest läst

   Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

   Drömjakt
   Här finns någonstans att jaga
   Gott från vilt
   Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
   Opinion
   Här förs debatten i Jägarsverige
   Premium
   För dig som loggat in
   Provläs Svensk Jakt
   Bläddra i senaste numret
   Här kan du annonsera vapen
   Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
   Ulf Lindroth
   Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar
   Podd
   Lyssna på Svensk Jakts poddar

   Mina artiklar

   För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

   Senaste från Annonstorget

   Webbfrågan

   Hur ofta övningsskjuter du?

   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se