tisdag 20 april

Viltvård

Publicerad 15 maj 2013 - 16:14

Utredning tillsätts: jaktlagstiftningen ses över

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning som ska se över hela den svenska jaktlagstiftningen, förutom de delar som rör älgjakten. Det berättade landsbygdsminister Eskil Erlandsson på en pressträff på torsdagen.
Det har gjorts en rad förändringar och tillägg genom åren, men någon fullständig översyn av jaktlagstiftningen har inte gjorts sedan 1938, säger Eskil Erlandsson.

Vem som ska leda den särskilda utredningen är ännu inte bestämt, men landsbygdsministern har fått regeringens medgivande att utse vem som ska hålla i trådarna.

Jag kommer att fatta beslut om vem som ska leda utredningen inom en nära framtid, säger Eskil Erlandsson till Svensk Jakt.

Grundskälet till att utredningen tillsätts är, enligt landsbygdsministern, att vissa delar av jaktlagstiftningen är ålderstigen.

Grunderna i jaktlagstiftningen är sedan 1938, och flora och fauna har ju ändrats radikalt sedan den tiden, men också sättet att jaga och så vidare, så vi behöver modernisera den lagstiftningen vi har, säger Eskil Erlandsson.


Dubbla jakträtten ska utredas

Det finns dessutom ett antal specifika frågeställningar som varit aktuella under senare.

Fjälljakten är en sådan fråga, där finns det ju ett tillkännagivande från riksdagen om att frågan ska ses över, och det hanteras i utredningsdirektiven.

Landsbygdsministern nämner specifikt att utredaren ska överväga möjligheten att undanröja den dubbla jakträtten i vissa delar av renskötselområdet.

Dessutom får utredaren i uppdrag att utvärdera om viltutfodringen bör regleras. Idag är utfodring av vilt inte reglerat i lag. Utredaren ska även titta närmare på hur man kan förenkla överlåtelse eller upplåtelse av jakträtt i viltvårdsområden.


Myndighetsansvar utreds först

Utredningen ska även omfatta den i vissa delar snåriga fördelningen av myndighetsansvar över olika jaktliga frågor. Detta är den del i utredningen som ska göras först: i augusti 2013 ska ett delbetänkande angående myndighetsansvaret lämnas till regeringen.

Vi har en myndighetsstruktur som är något delad: Skogsstyrelsen har hand om vissa inventeringsuppgifter, Naturvårdsverket har han om andra saker, Havs- och Vattenmyndigheten har hand om den del frågor på vattenområdet och så vidare. Så vi tycker att det finns skäl att se över, modernisera och systematisera dagens lagstiftning, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Från jägarhåll har det uttryckts en önskan om att samla alla jaktliga frågor samlas under ett departement, idag ligger ju till exempel rovdjursfrågorna hos miljödepartementet. Är det något som utredningen kommer att titta på?

Nej nej, det är en statsministerfråga. Det är statsministern ordförande i regeringen som fördelar det arbetet. Det kommer inte att finnas med i utredningen, säger Eskil Erlandsson.


Älgen undantagen

Dock kommer älgen att undantas från utredningen.

Där togs nyligen ett riksdagsbeslut som just nu implementeras. Där anser vi oss redan ha en modern lagstiftning, så älgen är det enda område som undantas från utredningen, säger Eskil Erlandsson.

Utredningen ska vara klar vid den 30 december 2014. Ett delbetänkande ska lämnas om drygt ett år, i augusti 2013.

 

Läs mer: 

Jägareförbundet om utredningen: ”Stort behov av helhetstänkande”

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Svensk Jakt på Instagram

Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Samtidigt på JaktPlay

Etiketter