Tummen ner för skottpengar på vildsvin

När de båda ministrarna Eskil Erlandsson och ­Anders Borg besökte ­Öster Malma för att bättra på skjutförmågan ­passade Svensk Jakt på att fråga om bland annat skottpengar på vildsvin.

 

Det var på LRF:s stämma på försommaren som frågan om skottpengar på vildsvin aktualiserades. Mot sin förbundsstyrelses önskan beslöt stämman att kräva att skottpengar införs på vildsvin, pengar som staten ska skjuta till. Blir det då några  sådana skottpengar?

Nej, det tror jag inte är en bra metod, slog landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) fast.

Att blanda in staten i detta tro jag inte är rätt väg. Det är bättre med samverkan mellan markägare och jägare. Då kan jägarna hjälpa till att minska skadorna.

 

En generationsfråga

Inte heller finansminister Anders Borg (M) tror på att staten ska lägga sig i på det viset.

Det är bättre att vi stöder jakten på så vis att unga jägare får komma in på fälten och skyddsjaga när vildsvinen ställer till skador i grödorna. Det är lite grann av en generationsfråga.

Älgjakten är de äldre jägarnas område, där de kan det mesta. Vildsvinen ger yngre jägare en chans att vara de som kan mest, sade Anders Borg.

Båda ministrarna underströk också att vildsvinen är ett nytt vilt som vi fortfarande har mycket att lära oss om.

Det är viktigt att jakten bedrivs etiskt även på vildsvin. De ska inte betraktas som skadedjur, framhöll Anders Borg.

 

Älgförvaltningen kräver arbete

Hur den nya älgförvaltningen kommer att fungera praktiskt är annars den jaktfråga som Eskil Erlandsson nu följer med stort intresse.

Det kommer att kräva en ansträngning av alla inblandande. Jag hoppas att alla hjälps åt att organisera förvaltningen så bra som möjligt, sade landsbygdsministern.

Remisserna och den diskussion som var tycker jag kokade ihop väl de rätt vildvuxna åsikterna som förekom till en bra kompromiss.

EU-kommissionens ifrågasättande av den svenska rovdjurspolitiken är däremot något som bekymrar Eskil Erlandsson även om frågan formellt inte hör till hans departement.

 

Tar mycket energi

Det är jobbigt att vara ifrågasatt. Det tar mycket energi och kraft från andra frågor, sade Eskil Erlandsson.

Vi upplever att rovdjursförvaltningen nu har en bred acceptans i samhället, sade Anders Borg, och Eskil Erlandsson fortsatte:

Det finns också andra områden som måste vägas in i rovdjursförvaltningen, fäbodbrukarnas problem med stora rovdjursstammar exempelvis. De tar ansvar för att tamdjursraser som annars skulle försvinna blir kvar.

Och i tre samebyar kunde man inte slakta en enda ren på grund av rovdjuren, tillade Anders Borg. Det måste finnas en balans!

 

Fågeldirektivet

Eskil Erlandsson tog också upp EU:s fågeldirektiv och art och habitatdirektiv som inte ändrats sedan 1969 samtidigt som EU växt från sex till 27 länder.

Vi väntade oss att kommissionen skulle ta initiativ och se över direktiven.  Jag har en idé om att direktiven ska regionaliseras. Vi har fått igenom sådana zoner vad ­gäller användningen av ­bekämpningsmedel, jag tycker att det skulle kunna fungera också inom vilt­förvaltningen. EU-länderna ser ju väldigt olika ut, sade Eskil Erlandsson.

Innan de båda ministrarna fortsatte att träna skytte med studsare mot rörliga mål under Jocke Smålännings handledning förnyade Eskil Erlandsson sitt löfte om att se över möjligheterna att göra jakten på statens kobbar och skär mer tillgänglig.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay