torsdag 20 juni

Viltvård

Riksdagsmotioner: Tillåt åtelkameror!

Gör det enklare och mer lönsamt för jägarna att sälja vildsvinskött och tillåt åtelkameror! Det är förslag som förs fram i några riksdagsmotioner som handlar om vildsvin.

 

Walburga Habsburg Douglas och Christian Holm (båda M) invänder mot att den som vill sätta upp en åtelkamera vid sin foderplats för att ta reda på antalet vildsvin och deras rutin­er först måste söka tillstånd hos länsstyrelsen.

Tillståndet kostar 3.200 kronor och bara fem procent av ansökningarna beviljas. Detta eftersom åtelkameror hanteras efter samma regelverk som de övervakningskameror som sätts upp i syfte att förhindra brott.

Att sätta upp en åtelkamera på en undanskymd plats i skogen i syfte att effektivisera jakten kan inte jämföras med video­övervakning vid exempelvis natt­öppna bensinstationer, men­ar motionärerna som vill ha en översyn av regelverket.

Samma krav ställs i en motion av Anders Åkesson (C).

Risken för intrång i den personliga integriteten är försumbar och kravet på tillstånd försvårar den effektivare vildsvinsförvaltning som samhället efterfrågar, skriver motionären.

 

Skarv och säl

Bland motionerna återkommer också de gamla kraven om allmän jakttid på skarv och säl alternativt utökad skyddsjakt på både skarv och säl. Annicka Engblom med flera (M) vill ha en nationell förvaltningsplan för säl och skarv.

Ska regeringens ambition om en levande havsmiljö tillsammans med ett levande, kustnära fiske uppfyllas måste en balans uppnås mellan fisk­beståndens återväxt, sälarnas och skarvarnas antal och yrkesfiskarnas fångstmöjligheter, het­er det i motionen.

 

Mer om höstens riksdagsmotioner om jakt:

Vill förbjuda jakt på rapphöns och morkulla

Inget nytt schabbel i fjälljaktsfrågan?

Arrendepriser blir en fråga för riksdagen

Övriga jaktmotioner i korthet    

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay