Rådjursutfodring – bättre sent än aldrig
Stödutfodring av vilt ska vara välplanerad, börja tidigt och pågå tills våren kommer. Men även den som inte kommit igång med utfodringen kan göra en insats om vintern blir hård.
Stödutfodring hjälper rådjuren att komma igenom vinterns hårda flaskhals utan alltför stora påfrestningar. Vissa djur dör alltid, men en riktigt utförd stödutfodring hjälper inte bara många rådjur att överleva, de är också i bättre kondition inför föryngringssäsongen.
Vad ska de göra när de ser rådjur krafsa i det djupa snötäcket i som det verkar fåfänga försök att komma åt markvegetationen? Går det över huvud taget att göra något när katastrofen är i antågande?
Jodå, flera åtgärder kan genomöras. Men det måste ske snabbt. Slår vintern till med sträng kyla och stora mängder snö kan situationen bli akut på bara någon vecka.
Sju punkter för att hjälpa rådjuren
Nedan listas ett antal åtgärder som jägare och markägare kan utföra för att hjälpa rådjuren, även om insatserna kommer igång sent.
• Under vintertid samlas gärna rådjuren på särskilda platser. Undersök var dessa finns.
• Fäll på dessa områden många lövträd, i första hand asp, sälg och björk. Rådjuren äter företrädesvis knopparna och ibland även glansbarken. Annan bark kommer till nytta som foder till hare och älg. När toppar och grenar ätits rena ska de vändas så djuren även kommer åt knopparna som legat dolda i snön.
• Plogning av klövervallar är en bra åtgärd. Även plogning av höstsådda vallar med raps, råg och vete ger ett bra och naturligt fodertillskott. Där det är lämpligt kan också skogsmark med blåbärsris plogas eller skottas.
• Lägg ut naturligt foder som frukt, potatis, rotfrukter och grönsaker.
• Ensilage kan ges till utmärglade rådjur. Se dock till att det är ensilage av för viltet bra kvalitet. Det vill säga tidigt skördat, gärna med klöver och andra örter. Ensilage med en blandning av klöver och havre fungerar bra. Ensilage som består av i huvudsak grovtrådigt gräs, brukar inte uppskattas av rådjuren. Att ge hö till utmärglade rådjur är direkt olämpligt, eftersom deras matsmältningssystem inte klarar att bryta ner det.
• Det går även att i krislägen utfodra med konstfoder såsom renfor, viltfor, havrekross och betfor. Lägg ut många högar på stubbar och fällda träd, så som man normalt gör i inledningen på en utfodringssäsong när djuren ska vänja sig vid utfodringsplatsen och fås att äta ur lådor och automater.
• När katastrofhjälpen väl har satts in gäller det att precis som vid planerad stödutfodring fortsätta insatserna fram till att snön smält och rådjuren lämnar utfodringsplatserna.
Överenskommelse
Flera av åtgärderna kräver överenskommelse med markägaren, vilket inte brukar vara särskilt besvärligt att nå när det vilda har det svårt.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.