fredag 16 april

Viltvård

Publicerad 15 maj 2013 - 15:48

Landsbygdsministern: Olyckligt att överklaga beslut om skyddsjakt

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson tycker det är olyckligt att beslut efter beslut i vargförvaltningen överklagas till domstol. Om viltförvaltningen i framtiden ska komma att avgöras i rättsliga instanser får det dramatiska konsekvenser, menar han.

 

I samband med en pressträff om vilt och skog utanför Växjö på fredagen uttryckte Eskil Erlandsson sin oro över att skyddsjaktfrågor har kommit att blockeras i domstolsprocesser.

 Vi kan inte ha det på det här sättet. Överklagandena leder till minskad förståelse och ökad polarisering. Det är mycket olyckligt att beslut efter beslut överklagas, säger Eskil Erlandsson till Svensk Jakt.

 

Rädd om principen

Samtidigt som Erlandsson är kritisk mot hanteringen av vargjaktfrågorna är han noga med att understryka att han står bakom rätten att överklaga myndighetsbeslut.

 Det är en viktig princip i ett rättssamhälle och den ska vi vara rädda om. Men när frågor om viltförvaltning i fall efter fall drivs till domstol kan jag inte låta bli att uttrycka min oro, säger Eskil Erlandsson.

Risken finns, menar han, att vi i framtiden kommer att få se allt fler frågor som rör jakt och viltförvaltning avgöras i domstol.

 Ponera att vi skulle få liknande överklaganden vad gäller älgförvaltningen. Det skulle få dramatiska konsekvenser. Bland annat så handlar det om möjlighet att förvalta viltet under rätt tid på året. Viltförvaltning i form av jakt måste ju exempelvis bedrivas när det är lämpligt att jaga viltet, beroende på parningstid och när djuren föder sina ungar, säger Eskil Erlandsson. 

Om det nu är ett stort problem, vad kan du och regeringen göra åt det?

Jag kan naturligtvis inte säga något om pågående processer. Det vore ministerstyre, så det får domstolarna sköta. Och som jag sa, rätten att överklaga myndighetsbeslut är en viktig rättighet som jag slår vakt om. Det jag kan säga är att det får olyckliga konsekvenser när frågor om viltförvaltning blockeras i domstolar. Så kan vi inte ha det, säger Eskil Erlandsson.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Mina artiklar

Svensk Jakt på Instagram

Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Samtidigt på JaktPlay

Etiketter