fredag 26 april

Viltvård

Älghundar jagar mårdhund

Erfarenheter visar att de flesta älghundar har ett stort intresse av mårdhundar, vilket kan komma att visa sig när älgjakten nästa vecka drar igång i norra Sverige.

 

Hur ska man då agera om ens älghund lyckas ställa en mårdhund? I ett pressmeddelande ger Mårdhundsprojektet råd. Pressmeddelandet från Mårdhundsprojektet i sin helhet:

 

Mårdhundar och älghundar

På måndag börjar älgjakten i norra Sverige. Den första veckans älgjakt är mest intensiv med många jägare och älghundar i skogarna. I stort blir nog den största delen av arealen i de fyra nordligaste länet genomsökta av älghundar. Vi har under projektets gång sett att de flesta älghundar har ett stort intresse av mårdhundar och dessa djur är otroligt lätta för hundarna att ställa.

 

Spelar ofta död

När hundföraren närmar sig ett ståndskall på mårdhund hör han/hon det direkt då mårdhunden har ett väldigt artspecifikt läte. Ge även noga akt på ståndskall som plötsligt tystnar, mårdhundar spelar ofta döda då de blir uppsökta av en hund. Vi vet genom vår kartläggning av mårdhundens utbredningsområde att ett antal hundförare i norr, framförallt Norrbottens län kommer att få uppleva detta nästa vecka.

 

Lätta att hantera

Dessa mårdhundsindivider är vi inom Mårdhundsprojektet väldigt intresserade av, helst levande. En rutinerad älghundsförare med djurvana har inga problem att med ett varligt grepp i nackskinnet förflytta en mårdhund till en hundbur eller dylik förvaringsplats. Detta då mårdhundarna oftast är lätta att hantera.

 

Steriliseras och släpps ut igen

Kan projektet få tillgång till dessa djur så ökar våra möjligheter att lyckas med vår uppgift att utrota mårdhunden ur Sveriges natur. De infångade djuren steriliseras och förses med sändare och släpps sen ut i naturen igen. Mårdhundens biologi bygger på att den lever monogamt i livslånga parförhållanden. Således avslöjar sändardjuren snabbt sin partner för våra fältarbetare och vi kan effektivt ta bort mårdhundsförekomst som annars skulle vara svårt att upptäcka. Sändardjuren är en av våra mest effektiva metoder och vi ser gärna att jägarna låter bli att skjuta mårdhundar märkta med halsband.

 

Rapportera observationer

Projektet är även intresserade av döda/skjutna mårdhundar samt observationer av mårdhundslatriner. Mårdhundslatriner är en av de bästa indikationer på att ett mårdhundspar hävdar revir i området då de är väldigt karakteristiska.

Mårdhundsprojektets journummer: 070-339 93 26

www.mårdhund.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay