Smashad vildsvinsburgare med
västerbottensost
Smashad burgare innebär att du formar en luftig boll av viltfärsen, hettar upp en stekpanna på hög värme, lägger i köttfärsbollen och trycker ut den till en tjocklek på cirka en centimeter.
Kanterna blir förstås inte perfekta när du ”smashar”, och det är meningen. När burgaren fått fin stekyta vänder du köttet och trycker till igen. Kökschef Caroline Salminen stoppar lite ost i färsen, för att få extra god smak på burgarna.
Smashad burgare
Per person
150 g vildsvinsfärs (valfri viltfärs)
Salt och peppar
1 msk riven Västerbottensost (alternativt annan lagrad ost)
Olja till stekning
Salta och peppra färsen. Forma en boll med ca 150 g vildsvinsfärs.
Tryck ihop riven Västerbottensost till en boll och peta in mitt i färsen. Hetta upp en stekpanna med olja, lägg i färsbollen och platta till den. Stek på andra sidan.
Glaserat sidfläsk
8 skivor rimmat fläsk
1 dl barbequesås
1 msk farinsocker
1–2 tsk chiliflakes
Blanda barbequesås med farinsocker och chiliflakes. Lägg skivor av fläsk i en ugnsform. Pensla skivorna på båda sidorna med såsen.
Ugnsstek på 180 grader 10 minuter eller till fin färg. Vänd på fläskskivorna och och ugnsstek dem ytterligare 10 minuter.
Västerbottensmajonnäs
2 dl majonnäs, blandat med
1 dl riven Västerbottensost
Till servering
Hamburgerbröd, gärna brioche
Salladsblad
Picklad lök
Stek ytorna på brödet, bred på Västerbottensostmajonnäs, lägg på salladsblad, picklad lök, en nystekt smashad vildsvinsburgare och ett par skivor barbequeglaserat sidfläsk. Lägg på brödlocket.
Carolines vildsvinstips
Rimma
Ska du laga till en vildsvinsstek i ugnen? Rimma den gärna före tillagning, så blir den mycket saftigare och köttet får enriktigt god genomgående sälta.
Blanda till en 10-procentig saltlag, alltså 1 dl salt till 9 dl vatten. Låt köttet ligga i saltlagen i minst ett dygn, men så klart beroende på storlek på köttdetaljen.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.