Pölsa på älgkött. Foto: Lena Runer

Så gör du pölsa på älgkött

“I vår familj har vi ätit pölsa på älgkött så länge jag kan minnas. Lagat av malet eller finhackat kokt kött, ­korngryn, lök och mejram”, berättar Marit Norin från Älvdalen och delar med sig av sitt familjerecept.

En rejäl bit älgkött till kokning, gärna med ben 

2 morötter i bitar 

 

Pölsa

500 g färdigkokt kött  

2 dl korngryn 

1 liter buljong från benkokningen 

5 kryddpepparkorn, gärna krossade 

6–7 vitpepparkorn 

Två finhackade lökar

1–2 (minst) tsk mejram

1 tsk timjan

1 tsk sirap

Salt

 

Lägg älgköttet (och eventuellt älgbenen) i en kastrull tillsammans med morötter i bitar. Täck med vatten och koka upp. Skumma. Koka 1–2 timmar så att köttet lossnar lätt.

Ta upp benen, skrapa av köttet och ta ur märgen.

Koka ihop buljongen till en liter. Buljongen ska sedan användas i pölsan. Hacka köttet fint, eller mal det. Använd 500 g kött till receptet. 

Koka 2 dl korngryn i buljongen en timme. Tillsätt kryddpeppar-kornen, vitpepparkornen och finhackad lök. Blanda ner det hackade/malda köttet och tillsätt mejram, timjan och sirap. -Smaka av med salt. Koka allt i fem -minuter.

Pölsan kan ätas direkt, eller också kan du låta den kallna i en avlång bakform. Pölsan stelnar när den kallnar, och kan då lätt skäras i portionsbitar och eventuellt frysas.

Vid tillagning steker du den bara i en stekpanna. Smaka av, kanske behövs det mer mejram?

 

Tillbehör

Rödbetor

Stekt ägg

Eventuellt stekt lök

Kokt potatis

 

Recept: Marit Norin, Älvdalen, happyalvdalen.se

Pölsans historia

Pölsa har lagats i många hundra år i Sverige, ända sedan 1500-talet. Från början användes ofta inälvor i pölsan, det vill säga hjärta och lungor.

  Pölsemånad = oktober.

  Vid sekelskiftet mellan 1500- och 1600-talet kunde man, i stället för att uppmana någon att ”smida medan järnet är varmt” säga: ”Tu skal äta pölsan medhan hon är varm.” 

  Uttrycket ”lagom är bäst” kunde på 1700-talet uttryckas: ”Måttelig pölsa är bäst.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.