Så gör du goda köttbullar av rådjur
Byt potatisen mot rotselleri, blanda rostade fänkålsfrön i färsen, och vänd lingonen i salt i stället för socker. Så enkelt gör kocken Viktor Ankarberg en traditionell viltfärsrätt ännu godare.
Rådjursköttbullar med salta lingon, rotselleristomp och örtsallad
600 g rådjursfärs
2 dl grädde
3 skivor dagsgammalt bröd, gärna av lite grövre sort
1 ägg
1 msk stötta fänkålsfrön
1 gul lök
Smör till stekning
Riv brödet, lägg i en bunke och häll över grädde. Blanda runt och låt stå.
Hacka löken fint. Fräs löken tillsammans med fänkålsfröna i lite smör. Löken ska bli mjuk men inte få färg, låt svalna.
Blanda färsen med bröd-/gräddblandningen och löken. Tillsätt ägget och smaksätt med salt samt nymalen svartpeppar.
Vid servering, rulla köttbullar i lagom storlek och stek i rikligt med smör.
Rotselleristomp
1 kg rotselleri
100 g smör
2 msk olivolja
Skala rotsellerin och skär ner i mindre bitar. Koka i väl saltat vatten tills den är helt mjuk. Häll av vattnet och krossa rotsellerin med en träslev eller visp.
Blanda i smöret och olivoljan. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
Salta lingon
1 kg lingon (färska eller frysta spelar ingen roll)
20 g salt
Häll ner lingonen i en väl rengjord glasburk. Blanda väl med saltet och låt stå minst över natten så att saltet löser sig.
Lingonen håller sig i kylskåp i minst 3 månader.
Örtsallad
1 kruka dill
1 kruka bladpersilja
2 st bananschalottenlökar
Olivolja
Plocka dillen och persiljan blad för blad ner i isvatten. Skala och skiva sedan löken tunt, gärna på mandolin. Lägg löken i en bunke och skölj i kallt vatten i 5 minuter för att bli av med den fräna löksmaken.
Vid servering, torka av örterna och löken, blanda och smaksätt med lite olivolja och salt.
Brynt smör
200g smör
Lägg smöret i en kastrull och sätt på medelvärme. När smöret har tystnat och doftar nötigt, dra av från värmen.
Vid servering, värm smöret lätt och tillsätt lingonen.
Recept: Viktor Ankarberg, Spritmuseum
Text & foto: Lena Runer
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.