Nyårets vildaste middag

Foto Lena Runer

Hummersoppa, oxfilé och pannacotta i all ära. Men varför inte överraska gästerna istället och bjuda på en nyårsmiddag som smäller högre?

Älgviltrygg med grädd­kokt kål och bondbönor serveras med pommes fondant, kapris och citrontimjansky
4 personer
800 g älgviltrygg delad i fyra bitar, eller ­annan mör styckdetalj av älg eller valfritt vilt
500 g brysselkål, ansad och delad
3 dl vispgrädde
500 g bondbönor, förvällda och skalade
1 gul lök, skalad och finhackad
1 pkt bacon, strimlat
2 msk viltfond, koncentrerad
0,5 dl vitt vin
2 dl vatten
2 msk kapris, sköljda
1 citron, pressad
0,5 kruka timjan, fint hackad
salt och grovmalen svartpeppar
maizena till redning
smör och rapsolja till stekning och sås
Salta och peppra köttet, stek i lite rapsolja och smör cirka tre minuter på varje sida.
Lyft ur köttet och lägg på en tallrik. Häll vin, vatten och fond i stekpannan, reducera skyn till hälften och tillsätt citronsaft efter smak. Red skyn lite med maizena och vatten om så önskas.
Koka upp skyn och vispa ned 50 gram smör samt tillsätt kaprisen och den hackade ­timjanen vid servering.

 

Pommes fondant

4 bakpotatisar, skurna i jämna fyrkanter
5 dl olivolja
2 kvistar färsk timjan
2 klyftor vitlök, skalade och delade
salt och vitpeppar
Salta och peppra potatisen och placera i en ugnsfast form. Slå över olivoljan, lägg i timjankvistarna och vitlöken. Baka i 150 grader varm ugn tills de är mjuka, cirka 45 minuter.
Lyft försiktigt upp potatisen och låt rinna av på galler. Stek potatisen gyllene i stekpanna innan servering.
Spar oljan i en burk i kylen, så kan du åter­använda den.

 

Gräddkokt kål

Koka upp grädden, tillsätt brysselkålen och sjud tills kålen är klar.
Smaka av med salt och peppar, red eventuellt med lite maizena utrört i vatten.
Tänk på att inte koka för länge, kålen får gärna ha lite spänst kvar.

 

Bondbönor
Stek baconstrimlorna och löken i stekpanna, tillsätt bondbönorna och en klick smör.
Låt bönorna bli varma.

Foto: Lena Runer

Öjebyröra på toast med ­löjrom och dillvinägrett

4 personer

300 g kräftstjärtar, skalade
100 g västerbottenost, riven
1 msk hel kummin, stött i mortel
5 msk majonnäs
5 cl akvavit
2 msk dill, finhackad
50 g löjrom
1 st purjolök, finstrimlad
2 msk vetemjöl
4 skivor vitt bröd
smör till stekning
Mjöla purjolöksstrimlorna och skaka av överflödigt mjöl, fritera till fin färg cirka två minuter. Låt droppa av på hushållspapper.
Blanda alla ingredienserna till kräftröran, gör gärna röran dagen innan och låt den stå och dra till sig i kyl. Kantskär brödet och stek i smör. Fördela röran på bröden. Garnera med löjrom, friterad purjolök och ringla vinägretten över.

 

Dillvinägrett

0,5 dl dill, finhackad
3 msk rapsolja
1,5 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk salt
0,5 tsk flytande honung
Skaka alla ingredienserna i en glasburk med lock. Smaka av med salt och peppar.

 

Chokladtryffeltarte med ­citrussallad, vaniljglass  och hallonsås

4 personer
Mördeg
1 dl socker
1 dl smör, rumstempererat
1 ägg
3,75 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Blanda hastigt ihop socker, smör, ägg, samt mjöl och bakpulver.
Arbeta inte degen för länge, lägg in i plast och låt vila i kylskåp minst fyra timmar.
Fodra tartelettformar med mördeg och baka gyllenbruna i 150 grader varm ugn. Låt svalna.

 

Chokladtryffelsmet

300 g choklad hackad (använd en chokladsort med minst 66 procent kakaohalt)
2 dl vispgrädde
70 g smör
Koka upp grädden, dra av från värmen och blanda ner chokladhacket. Rör i smöret när chokladen är smält.
Låt svalna något och fyll upp tarteletterna och ställ kallt.
Servera tarten med till exempel sorbet, glass eller citrusfrukt.

Recept Christer Eklund

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.