måndag 22 april

Viltsmak

Foto: Lena Runer

Mustig gryta på tjocka revben

Med lite tur kanske du kommer över riktigt tjocka revben, då kan du med fördel koka en mustig gryta.

4–6 personer

3 kg tjocka revben, huggna i mindre bitar
svartpeppar, grovmalen
2 tsk paprikapulver, gärna rökt spansk
olja och smör till ­stekning
1 purjolök, skuren i bitar om 2 cm
2 gula lökar, skalade och ­klyftade
2 morötter, skalade och skivade
1 stort äpple, skalat och klyftat
3 vitlöksklyftor, ­finhackade
2 msk tomatpuré
1 tsk chilisås
2 tsk soja
2 liter köttbuljong
maizenaredning
salt och peppar

Hetta upp en panna med olja och smör, och bryn köttet så det får fin färg runtom. Krydda med svartpeppar och paprikapulver. Lyft över till en större gryta allt eftersom bitarna blir klara.

Bryn lök, äpple och morötter i samma panna som köttet stektes i. Använd lite mer olja om det behövs. Tillsätt tomat­puré, chilisås och soja. Låt allt få svettas någon minut, sedan häller du över allt i grytan med köttet. Vispa ur pannan som både kött och grönsaker har brynts i med buljongen och häll över köttet.

Låt grytan koka upp, sänk sedan till låg värme och låt puttra med lock cirka två-tre timmar, tills benen från köttet lossnar lätt. Lyft ur köttet och ta bort benen. Red såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten, låt koka ihop någon minut och smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet och servera till exempel med råstekt potatis eller ris.

 

Recept: Christer Eklund

Något att dricka

Till vildsvinsgrytan passar ett rhonevin som hand i handske. Från storproducenten E Guigal kommer Côtes-du-Rhône (2011) för 99 kronor. Det doftar mörka frukter som plommon och björnbär med kryddiga toner från lagerblad och örter. I munnen framträder också den för druvan syrah typiska vitpeppartonen.
Bertil Lundvik


Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.