Med smak för viltkött
I juni gästades Öster Malma av stjärnkocken Tommy Myllymäki – men besöket handlade inte om mat. Tommy var på Öster Malma för att utbilda sig till jägare.
Tommys släkt har jaktmarker i Finland, så jakten är inte främmande för honom.
Viltkött är en råvara stjärnkocken använder på sina restauranger, både i tävlingssammanhang och hemmavid.
Under jägarexamenskursen passade Svensk Jakt på att fråga honom om viltmatlagning. Det blev ett samtal om smaker från skogen.
Tommy Myllymäki tycker att torkad svamp är en fantastisk smaksättare till vilda rätter. Karljohansvamp är favoriten, men även annan torkad svamp som trattkantareller går bra.
Han maler den torkade svampen till ett pulver i en kaffekvarn, och använder sedan den malda svampen i såser, grytor, buljonger och så vidare.
Förstärker smaken
Den torkade svampen ger mycket smak – ett tips är att använda färska champinjoner från butiken för konsistensens skull, och förstärka svampsmaken hos champinjonerna genom att strö över lite pulver av torkad och mald skogssvamp. Passa på att plocka hem fönsterlav när du är i skogen, det är gott som snacks. Fritera i neutral olja, strö på flingsalt och lite mald torkad svamp för att förstärka skogssmaken. Servera med en skål gräddfil att doppa fönsterlaven i.
Text: Lena Runer
Läs även:
Om Tommy Myllymäki
Tävlingar
2007 - Årets Kock
2007 2011 - Silver i Bocuse d’or
2014 - Guld i Bocuse d’Or Europe
2015 - Brons i Bocuse d’Or
Restauranger
Han driver Julita värdshus utanför Katrineholm. Han är kreativ ledare för Svenska Brasserier som driver de välkända restaurangerna Sturehof, Riche, Teatergrillen, Taverna Brillo, Luzette, Stockholms Matmarknad och Ulriksdals Wärdshus.
Kokböcker
Tommy har givit ut tre andra böcker på bokförlaget Natur & Kultur:
• Såser
• Grönsaker
• Fisk & Skaldjur
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.