Lättlagade och somriga viltmaträtter i bröd
Vi bad kocken Anna Lenman, som är jägare, kock och professionell receptutvecklare att komponera tre vilda sommarrecept för Svensk Jakt.
Enkla, lättsamma rätter som man kan förbereda och sedan njuta av tillsammans med sina gäster utan många minuter vid spisen.
Lösningen blev att stoppa det vilda i olika bröd: tortilla-, pita- och surdegsbröd. Vilt i wrap, pitabröd eller på en toast är enkelt att äta, gillas av alla, och när brödet blir tallriken, blir det minimalt med disk.
Annas rätter funkar lika bra oavsett om du är ett litet sällskap eller drar ihop många gäster till en stor sommarfest.
Grillad vildsvinskarré i wrap med syrad sommarkål och chili-/citronkräm
En wrap med syrlig kål och frisk kräm ger suveräna sommarsmaker. Att stoppa nygrillat kött i en wrap är perfekt när man samlas vid grillen. Men en wrap är också en bra ”dagen-efter-rätt”– det vill säga ett bra sätt att ta tillvara köttrester som blir över från gårdagens grillkväll.
Vildsvinskarré
Marinad: olja, vitlök, rosmarin, timjan, lagerblad, soja och salt.
Lägg köttet i en plastpåse i marinad över natten.
Helgrilla karrén till en innertemperatur på 62 grader, låt vila innan tranchering.
Tänk på att vildsvinsköttet är mycket magrare än vanligt griskött och blir därför fortare torrt. Överstek det inte.
Du kan också laga karrén i ugnen i förväg, och sedan bara värma kort på grillen, och skiva tunt vid servering.
Syrad sommarkål
500 g färsk spetskål eller vitkål
0,5 dl citronsaft eller
ättika 12 procent
1 dl socker
1 dl vatten (1,5 dl vid ättika)
1 msk kummin, krossad
Blanda citronsaft, socker och vatten, se till att sockret blandas ut ordentligt.
Strimla kålen mycket tunt, vänd ihop kålen med lagen och låt den dra en stund. Salta innan servering.
Chili- och citronkräm
1,5 dl matyoghurt
0,5 dl Philadelphiaost
1 röd chili, urkärnad och finhackad
1 citron, finrivet skal, och lite saft
Bladpersilja, fint strimlad
Salt
Blanda ihop ingredienserna, smaka av med salt och citronsaft.
Mjukt tortillabröd
Tortillabröd finns i olika storlekar beroende på hur mycket du vill fylla dem.
Ett stort bröd blir en rejäl måltid. Ett litet bröd blir en mindre rätt, som vissa säkert vill ha två av.
Små viltburgare i pitabröd med Pico de gallo, avokado och blommig sallad
När receptmakaren Annas femåring får bestämma maten blir det ”Hamburger-Burritos”. Det är hans eget namn på älsklingsrätten viltburgare i pitabröd. När man gör viltburgarna riktigt små håller de ihop fint, och gästerna kan själva bestämma om de fyller sitt pitabröd med en, två eller tre små burgare.
Viltburgare
Viltfärs
Salt
Smaksätt gärna färsen med hickory- och barbequesås
Blanda viltfärs med salt, och eventuellt lite hickory- och barbequesås. Forma till små biffar cirka fem centimeter i diameter. Stek eller grilla. Hit kan du förbereda. Sedan värmer du bara miniburgarna i pannan, ugnen eller grillen strax innan servering.
Pico de gallo
Tomater, mogna
Rödlök
Koriander
Jalapeño
Lime, pressad
Olivolja
Flingsalt och svartpeppar
Pico de gallo är en mexikansk salsa som fungerar perfekt till kött. Proportionerna på ingredienserna bestämmer du själv.
Tärna tomater, finhacka löken och koriander. Dela och kärna ur jalapeñon och finhacka. Blanda och smaka av med limesaft, några droppar olivolja, salt och peppar.
Avokadoröra
2 mogna avokado
Vitlök
1 lime, pressad
1 msk crème fraiche
Salt
Mosa avokadon med lite finriven vitlök och crème fraiche. Smaka av med pressad lime och salt.
Blommig sallad
Späda salladsblad
Groddar
Ärtskott
Botanisera i salladshyllan och blanda till en färgglad sallad. Lägg till några blomblad från trädgården i salladen.
Pitabröd
Värm pitabröden enligt förpackningen. Fyll dem med viltburgare, pico de gallo, avokadoröra och fräsch sallad.
BookmakerToast med mjukstekt älgbiff på surdegsbröd
Bookmaker är en klassiker, som ofta görs på biff, men som också fungerar perfekt med älg, hjort eller rådjur. En festlig rätt som är lätt att lyckas med.
Älgbiff
Stycka älgbiffen i två delar på längden och bind upp i filéstorlek med steksnören. Se till att köttet är rumstempererat innan du steker.
Bryn köttet runt om i stekpanna med rapsolja, tillsätt smör, vitlöks-klyftor och timjan och ös köttet. Kör biffen i 100 grader ugn till en innertemperatur på cirka 58 grader.
Du kan också grilla köttet på indirekt glödbädd med locket på, glöm ej att kontrollera med köttermometern så att köttet inte blir överstekt.
Låt vila innan du trancherar.
Senapsmajonnäs
Majonnäs
Dijonsenap
Skånsk senap eller annan grov senap
Blanda majonnäs med dijon-senap och skånsk senap efter smak.
Tillbehör
Salladsblad
Pepparrot
Äggulor
Surdegsbröd i skivor
Smör
Stek surdegsbrödskivorna i smör, bred på senapsmajonnäsen, lägg på salladsblad och några skivor av älgbiffen. Toppa med en rejäl hög riven pepparrot.
Gör en urgröpning i pepparroten, som ett fågelbo, och lägg dit en äggula. Flingsalta och svartpeppra.
Servera gärna lite extra senapsmajonnäs vid sidan av.
Lena Runer
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.