Gör små viltburgare och stoppa dem i pitabröd. Ett lättlagat och somrigt tips. Foto: Lena Runer

Lättlagade och somriga viltmaträtter i bröd

Vi bad kocken Anna Lenman, som är jägare, kock och professio­nell receptutvecklare att komponera tre vilda sommarrecept för Svensk Jakt.

Anna Lenman bjuder på wraps. Foto: Lena Runer

Enkla, lättsamma rätter som man kan förbereda och sedan njuta av tillsammans med sina gäster utan många minuter vid spisen.

Lösningen blev att stoppa det vilda i olika bröd: tortilla-, pita- och surdegsbröd. Vilt i wrap, pitabröd eller på en toast är enkelt att äta, gillas av alla, och när brödet blir tallriken, blir det minimalt med disk.

Annas rätter funkar lika bra oavsett om du är ett litet sällskap eller drar ihop många gäster till en stor sommarfest.

Foto: Lena Runer

Grillad vildsvinskarré i wrap med syrad sommarkål och chili-/citronkräm

En wrap med syrlig kål och frisk kräm ger suveräna sommarsmaker. Att stoppa nygrillat kött i en wrap är perfekt när man samlas vid grillen. Men en wrap är också en bra ”dagen-efter-rätt”– det vill säga ett bra sätt att ta tillvara köttrester som blir över från gårdagens grillkväll.

Vildsvinskarré

Marinad: olja, vitlök, rosmarin, timjan, lagerblad, soja och salt.

Lägg köttet i en plastpåse i marinad över natten.

Helgrilla karrén till en innertemperatur på 62 grader, låt vila innan tranchering.

Tänk på att vildsvinsköttet är mycket magrare än vanligt griskött och blir därför fortare torrt. Överstek det inte.

Du kan också laga karrén i ugnen i förväg, och sedan bara värma kort på grillen, och skiva tunt vid servering.

 

Syrad sommarkål

500 g färsk spetskål eller vitkål

0,5 dl citronsaft eller
ättika 12 procent

1 dl socker

1 dl vatten (1,5 dl vid ättika)

1 msk kummin, krossad

Blanda citronsaft, socker och vatten, se till att sockret blandas ut ordentligt.

Strimla kålen mycket tunt, vänd ihop kålen med lagen och låt den dra en stund. Salta innan servering.

 

Chili- och citronkräm

1,5 dl matyoghurt

0,5 dl Philadelphiaost

1 röd chili, urkärnad och finhackad

1 citron, finrivet skal, och lite saft

Bladpersilja, fint strimlad

Salt

Blanda ihop ingredienserna, smaka av med salt och citronsaft.

 

Mjukt tortillabröd

Tortillabröd finns i olika storlekar beroende på hur mycket du vill fylla dem.

Ett stort bröd blir en rejäl måltid. Ett litet bröd blir en mindre rätt, som vissa säkert vill ha två av.

Foto: Lena Runer

Små viltburgare i pitabröd med Pico de gallo, avokado och blommig sallad

När receptmakaren Annas femåring får bestämma maten blir det ”Hamburger-Burritos”. Det är hans eget namn på älsklingsrätten viltburgare i pitabröd. När man gör viltburgarna riktigt små håller de ihop fint, och gästerna kan själva bestämma om de fyller sitt pitabröd med en, två eller tre små burgare.

Viltburgare

Viltfärs

Salt

Smaksätt gärna färsen med hickory- och barbequesås

Blanda viltfärs med salt, och eventuellt lite hickory- och barbequesås. Forma till små biffar cirka fem centimeter i diameter. Stek eller grilla. Hit kan du förbereda. Sedan värmer du bara miniburgarna i pannan, ugnen eller grillen strax innan servering.

 

Pico de gallo

Tomater, mogna

Rödlök

Koriander

Jalapeño

Lime, pressad

Olivolja

Flingsalt och svartpeppar

Pico de gallo är en mexikansk salsa som fungerar perfekt till kött. Proportionerna på ingredienserna bestämmer du själv.

Tärna tomater, finhacka löken och koriander. Dela och kärna ur jalapeñon och finhacka. Blanda och smaka av med limesaft, några droppar olivolja, salt och peppar.

 

Avokadoröra

2 mogna avokado

Vitlök

1 lime, pressad

1 msk crème fraiche

Salt

Mosa avokadon med lite finriven vitlök och crème fraiche. Smaka av med pressad lime och salt.

 

Blommig sallad

Späda salladsblad

Groddar

Ärtskott

Botanisera i salladshyllan och blanda till en färgglad sallad. Lägg till några blomblad från trädgården i salladen.

 

Pitabröd

Värm pitabröden enligt förpackningen. Fyll dem med viltburgare, pico de gallo, avokadoröra och fräsch sallad.

Foto: Lena Runer

BookmakerToast med mjukstekt älgbiff på surdegsbröd

Bookmaker är en klassiker, som ofta görs på biff, men som också fungerar perfekt med älg, hjort eller rådjur. En festlig rätt som är lätt att lyckas med.

Älgbiff

Stycka älgbiffen i två delar på längden och bind upp i filéstorlek med steksnören. Se till att köttet är rumstempererat innan du steker.

Bryn köttet runt om i stekpanna med rapsolja, tillsätt smör, vitlöks-klyftor och timjan och ös köttet. Kör biffen i 100 grader ugn till en innertemperatur på cirka 58 grader.

Du kan också grilla köttet på indirekt glödbädd med locket på, glöm ej att kontrollera med köttermometern så att köttet inte blir överstekt.

Låt vila innan du trancherar.

 

Senapsmajonnäs

Majonnäs

Dijonsenap

Skånsk senap eller annan grov senap

Blanda majonnäs med dijon-senap och skånsk senap efter smak.

 

Tillbehör

Salladsblad

Pepparrot

Äggulor

Surdegsbröd i skivor

Smör

Stek surdegsbrödskivorna i smör, bred på senapsmajonnäsen, lägg på salladsblad och några skivor av älgbiffen. Toppa med en rejäl hög riven pepparrot.

Gör en urgröpning i pepparroten, som ett fågelbo, och lägg dit en äggula. Flingsalta och svartpeppra.

Servera gärna lite extra senapsmajonnäs vid sidan av.

 

Lena Runer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst