Läckert långkok av viltkött

Först var jag skeptisk. Slow cooker? Det duger väl lika bra att göra långkoket i lergrytan eller i järngrytan i ugnen. Ska det här bli ännu en apparat som står och dammar längst in i ett skåp? Men efter att ha testat en slow cooker är jag mer positiv och inser att redskapet är användbart, inte minst för jägare med många långkoksdelar i frysen.

En stor fördel med slow cookern är att man lugnt kan lämna koket utan passning. Man behöver inte vara orolig för att något bränner fast i botten som när man har en vanlig kastrull på spisen.
I en slow cooker lagar maten sig själv medan du gör annat – jagar till exempel. Du kan sätta på slow cookern innan du går ut på jakt, låta grytan puttra hela dagen och komma hem till en varm gryta, eller mör stek.

 

Varmhållningsläge
Jag har också provat att hälla i färdiglagad pulled pork i grytan, sätta slow cookern på varmhållningsläget före sista drevet innan lunch, och kunnat servera jaktlaget varm pulled pork när vi samlas vid slaktboden till lunch. Vilket förstås förutsätter elektricitet i slaktboden.
Jag köpte en 3,5 liters Crock-Pot för 400 kr på en webbshop. 3,5 liter kändes lagom stort. Men när jag kom hem med köttbitar av ett litet vildsvin och försökte stoppa ner lägg och bog med benen kvar i grytan, insåg jag att jag köpt en storlek för liten.
Jag fick helt enkelt låna en större modell av en god vän för att laga mitt storkok av pulled pork.
Samma sak när jag skulle laga Texas chili med de sista viltkötts­klumparna från frysen, för att sedan frysa in i mindre förpackningar – jag fick låna hem den stora slow cookern igen.
När jag däremot testade min egen lilla slow cooker med två bröst av grågås, hade den en idealisk storlek. En bit ytterlår av älg passade den också för. Färgen på köttet blev grå och tråkig efter fyra timmar i slow cookern. Jag fick bryna ytan i het panna med lite smör innan servering.

 

Svårt att misslyckas
Med en slow cooker är risken att misslyckas liten. I låga tempera­turer behöver man inte passa tiden på minuten, det gör inte så mycket om långkoket drar över tiden någon timme hit eller dit.
En annan fördel med slow cookern är att all vätska stannar kvar. Den låga temperaturen och det täta locket gör att spad inte dunstar på samma sätt som det gör i en gryta på en spis.
Ett tips är att minska lite på vätskan om man använder ett recept som inte är anpassat för en slow cooker.

Pulled pork görs traditionellt av karré men vill du spara vildsvinskarrén till sommarens grillning, använd långkoksdelar som bogstekar, lägg och ytterlår i din pulled pork – och låt gärna benen följa med i koket för god smak. Se kryddningen nedan som ett förslag. Variera gärna efter vad du har hemma; tabasco, tigersås, paprikapulver, fond, barbequesås, öl, muscovadosocker. En flaska Coca Cola fungerar också i en pulled pork. Målet är en mustig och sötstark sås.

 

Pulled pork
Cirka 2 kg vildsvinskött
4 gula lökar, skalade och klyftade
8 vitlöksklyftor, skalade och skivade
2 msk salt
1 tsk svartpeppar, mald
1 msk mald koriander
1 msk spiskummin
2 tsk cayennepeppar
1 chilifrukt, i bitar
3 msk farinsocker
3 msk honung
0,5 dl rödvinsvinäger
2 dl chilisås eller tomatketchup
1 burk eller tetra krossade tomater
Cirka 20 cocktailtomater
2 dl vatten
3 lagerblad

 

Lägg lök, vitlök och färska tomater i botten av slow cookern. Lägg på köttet. Blanda övriga ingrediens­er och häll över köttet. Lägg på locket, sätt slow cookern på låg värme och låt koka klart, cirka 10–12 timmar. Känn efter med två gafflar att köttet går lätt att dra isär. Lyft ut köttet ur grytan och dra isär det i bitar. Plocka bort eventuella ben och senor.
Om såsen som är kvar i grytan är tunn, koka ihop den till en tjockare sås som du sedan blandar med köttet.
Sila gärna såsen innan du kokar ihop den.

 

Picklad rödlök
2–3 rödlökar
0,5 dl ättikssprit 12%
1 dl socker
2 dl vatten
5 svartpepparkorn

Skiva löken tunt och lägg i en skål. Koka upp ättika, socker, pepparkorn och vatten och häll över löken.
Låt kallna.

 

Coleslaw
5 dl vitkål, fint strimlad
1 liten morot, fint riven
1 liten rödlök, finhackad
0,5 dl creme fraiche eller gräddfil
0,5 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 tsk socker
0,5 tsk salt
peppar

Blanda allt och låt stå i kylen en stund innan servering.

 

Till servering:
Ljust portionsbröd eller
tortillabröd
Sallad
Coleslaw (finns färdig att köpa, eller gör egen)
Picklad rödlök

Servera i portionsbröd eller gör en wrap med tortillabröd. Om du gör en wrap: vira in den färdiga wrappen i smörgåspapper eller plastfolie vid servering. Det är risk att såsen rinner ut annars.

 

 

Äppelstekt grågåsbröst i slow cooker
2 bröst av kanada- eller grågås
2 gula lökar, klyftade
2 äpplen, klyftade
3 dl äppelcider eller äppeljuice
1 tärning kycklingbuljong
1 lagerblad
1 kvist färsk timjan eller 1 krm torkad
salt och peppar

Lägg allt i slow cookern och tillaga på låg värme 6–8 timmar. Känn ­efter så köttet är riktigt mört. ­Plocka sedan upp gåsbrösten ur grytan.

 

Serveringsalternativ 1 på smörgås med skivat äpple. 
Dra isär gåsbröstet med två gafflar, som pulled pork. Vänd runt de isärdragna bitarna i såsen, så att de får smak. Lägg sedan på smörgås med sallad och skivat äpple. Riv över färsk pepparrot.

 

Serveringsalternativ 2 som varmrätt med sås. 
Skär i skivor och servera gärna med en klick potatismos och brysselkål, savojkål eller svartkål. Kål är gott till fågel och äpple. Ytan ser inte så rolig ut efter ett långkok. Om du serverar som varmrätt kan du bryna ytan i het panna i smör med en kvist färsk timjan strax innan servering.

 

Sås
Sila kokspadet från grytan, koka ihop och red med lite maizena om det behövs. Vispa gärna i en klick smör på slutet. Smaka av med salt och peppar.

 

Recept, text & foto: Lena Runer

Lena Runers tips för slow cooker

• Jag skulle köpt en större ­modell! Cirka 6,0 liter i stället för 3,5.
• Köttet blev saftigt och gott. Speciellt bra vid tillagning av styckningsdelar som kräver längre tillagningstid; som rulle, bogstekar, ytterlår och lägg.
• Den kanske största vinsten med slow cooker: att slippa ständig passning och oro för att maten bränner vid.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst