Fem klassiska köttmackor
Svensk Jakts Lena Runer ger tips på fem goda viltmackor.
Publicerades första gången i Svensk Jakt nr 8/2023
En köttmacka kan vara allt från en enkel köttbullemacka till en lyxig toast med mört kött och löjrom.
Här har vi samlat recept på fem klassiska mackor som passar fantastiskt bra att göra med viltkött
Toast Pelle Janzon
En lyxig klassiker. Tunt utbankat kött läggs på en liten skiva smörstekt bröd, och toppas med löjrom och äggula.
2 personer
200 g filé, innanlår eller annat mört viltkött i tunna skivor
2 skivor bröd; formbröd, surdegsbröd eller mörkt bröd
Smör till stekning
1 rödlök, finhackad
Eventuellt lite gräslök, finhackad
60 g löjrom, avrunnen
2 råa äggulor
Svartpeppar
Flingsalt
Skär tunna skivor av köttet. Lägg köttet mellan plastfolie på en skärbräda och banka med en stekpanna eller en kastrull så att det blir riktigt tunt, cirka 1–2 mm.
Kantskär brödet och stek det frasigt i smör.
Placera en smörstekt brödskiva mitt på varje tallrik och täck med det utbankade köttet.
Salta.
Blanda rödlök med gräslök och lägg som en puck mitt på. Toppa med en klick löjrom och gör en fördjupning där du lägger en rå äggula.
Vrid några drag svartpeppar över och servera.
Macka med viltköttbullar och rödbetssallad
Köttbullemacka med rödbetssallad är en klassiker på svenska caféer, och älskas av både stora och små. Varför inte göra den själv hemma, med viltköttbullar.
2 personer
Cirka 16 stekta viltköttbullar
2 skivor bröd
Rödbetssallad:
1 dl inlagda rödbetor, hackade
1 msk majonnäs
1–2 tsk kapris
1 tsk dijonsenap
Svartpeppar
Rödbetssallad: Blanda hackade rödbetor med majonnäs, kapris och dijonsenap. Klicka ut rödbetssalladen på brödet.
Dela köttbullorna i halvor och lägg ovanpå.
Garnering
Gräslök, finklippt
Smörgåskrasse, finklippt
Eventuellt rostad lök
Garnera med gräslök och smörgåskrasse. Rostad lök är också gott att toppa med.
Bookmaker-toast
Har du en liten bit mört viltkött kvar från gårdagens grillning? Passa då på att göra en Bookmaker-toast.
2 personer
Ca 200 g mört viltkött
Salt och peppar
Smör till stekning
2 skivor surdegsbröd
Sallad
Färsk pepparrot
2 råa äggulor
Stek brödet i lite smör.
Salta och peppra köttet och stek det i pannan tills det fått fin yta men fortfarande är rosa inuti.
Lägg sallad och kött på brödet. Lägg rikligt med riven pepparrot på toppen och gör en fördjupning i mitten så att äggulan ligger stadigt.
Dijonkräm
Vispad grädde blandad med dijonsenap efter smak. Servera gärna med en klick dijonkräm på tallriken.
Reuben Sandwich med surkål och ost
Perfekt macka att göra när du har rester av en viltstek. Här har vi gjort en förenklad variant på klassikern Reuben sandwich, med viltstek i tunna skivor, smält ost och surkål. Originalet görs med béchamelsås blandad med senap, men vi har förenklat och blandar färdig majonnäs med senap.
2 personer
Färdig viltstek i tunna skivor, gärna pastramikryddad
4 skivor surdegsbröd
Smör
4 tjocka skivor lagrad ost, gärna gruyère eller emmenthaler
Ca 4 msk surkål, avrunnen
Senapsmajonnäs: Majonnäs blandad med fransk senap efter smak
Till servering: Saltgurka
Rosta bröden lätt och bred på smör. Lägg en ostskiva på en av brödskivorna. Lägg sedan på surkål, skivat kött, senapsmajonnäs, surkål igen och till sist ost.
Lägg på den andra brödskivan som lock. Värm i 160 graders värme i ugn tills osten smält.
Skär brödet i två delar och servera med saltgurka.
Smörrebröd med rostbiff, remouladsås och rostad lök
Tunna brödskivor och mycket pålägg kännetecknar ett danskt smörrebröd. Brödet ska förstås vara ett mörkt rågbröd. Ett tips är att tillsätta lite curry till den färdiga remouladsåsen.
2 personer
Ca 150 g tunt skivat viltkött
2 skivor danskt rågbröd
Sallad
Remouladsås
Curry
Rostad lök
Eventuellt riven pepparrot
Lägg ett salladsblad på varje brödskiva.
Lägg sedan på rostbiffen och en klick färdig remouladsås förstärkt med en nypa curry.
Toppa med rostad lök och eventuellt riven pepparrot.
Gör en viltrostbiff som pålägg
Har du mycket viltkött i frysen, gör en rostbiff av någon stekdetalj. Den kan du använda som sallad ena dagen och sedan i mackor som Reuben sandwich och smörrebröd med rostbiff senare under veckan.
Tina köttet och gnid in det med svartpeppar och salt. Sätt ugnen på 125 grader, sätt in köttet i ugnen och låt stå tills innertemperaturen är cirka 56 grader.
Ta ut och låt kallna helt innan du skär köttet i tunna skivor och lägger på macka.
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.