fredag 29 mars

Viltsmak

Äpple tarte-tarin med vaniljsås

4–5 äpplen

6-8 personer

2 dl socker
50 g smör
smördeg

Vaniljsås:
1 vaniljstång
3 dl grädde
2 dl mjölk
3 msk socker
4 äggulor

Skala och kärna ur äpplena. Deladem på hälften och lägg i kallt vatten
så att de inte blir bruna. Smält socker och smör i en stekpanna.
Lägg ner äpplehalvorna med den platta sidan uppåt i karamelliseringen.
Låt äpplena bli helt täckta av karamelliseringen.
Kavla ut smördegen och täck pannan. Sätt pannan i ugnen på 140
grader i 40 minuter. Vänd upp och ner på en tallrik.

Så gör du vaniljsåsen: Blanda ner grädde och mjölk i en kastrull.
Dela vaniljstången på hälften och skrapa ut vaniljen. Tillsätt vaniljen och
stången i gräddmjölken och låt det koka upp.
Låt såsen svalna och dra till sig smak i tio minuter.
Lyft sedan ur stången och tillsätt sockret.
Hetta upp blandningen igen och häll sedan ner äggulorna i blandningen.
Rör ständigt under upphettning när du tillsatt äggulan.
Vaniljsåsen får inte överstiga 85 grader för då koagulerar äggulan
och såsen blir grynig.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.