Äpple tarte-tarin med vaniljsås
4–5 äpplen
6-8 personer
2 dl socker
50 g smör
smördeg
Vaniljsås:
1 vaniljstång
3 dl grädde
2 dl mjölk
3 msk socker
4 äggulor
Skala och kärna ur äpplena. Deladem på hälften och lägg i kallt vatten
så att de inte blir bruna. Smält socker och smör i en stekpanna.
Lägg ner äpplehalvorna med den platta sidan uppåt i karamelliseringen.
Låt äpplena bli helt täckta av karamelliseringen.
Kavla ut smördegen och täck pannan. Sätt pannan i ugnen på 140
grader i 40 minuter. Vänd upp och ner på en tallrik.
Så gör du vaniljsåsen: Blanda ner grädde och mjölk i en kastrull.
Dela vaniljstången på hälften och skrapa ut vaniljen. Tillsätt vaniljen och
stången i gräddmjölken och låt det koka upp.
Låt såsen svalna och dra till sig smak i tio minuter.
Lyft sedan ur stången och tillsätt sockret.
Hetta upp blandningen igen och häll sedan ner äggulorna i blandningen.
Rör ständigt under upphettning när du tillsatt äggulan.
Vaniljsåsen får inte överstiga 85 grader för då koagulerar äggulan
och såsen blir grynig.