Vargstammen tillåts växa under ytterligare tre år?

Miljödepartementet har beslutat att tillsätta ännu en rovdjursutredning. Utredningen ska fastställa etappmålen för varg och järvstammarna i landet och vara klar under 2011.
Samtidigt kommer nu starka signaler om att vargstammen ska tillåtas växa under utredningstiden.
Jägareförbundet rovdjursexpert Gunnar Glöersen är rädd för att landsbygdsbefolkningen återigen förts bakom ljuset i rovdjursfrågan.
Jag förutsätter att vargstammen ska frysas vid dagens nivå enligt den tidigare rovdjursutredningens förslag. Annars har politikerna återigen lurat landsbygdsbefolkningen i rovdjursfrågan, säger Gunnar Glöersen.
Direktiven för utredningen skrivs i april men utredningsresultatet ska presenteras först under 2011. Det innebär att ett politiskt beslut i bästa fall kan komma 2012. Den här gången ska etappmålen för varg och järv utrönas eller om det finns andra kriterier kring hur stammarnas ska styras emot. Exempelvis minimiantal eller liknande. Det är i dagsläget dock oklart vad i den nya utredningen som kräver den långa handläggningstiden av två år. Någon utredare än heller ännu inte tillsatt.
Troligen innebär den nya rovdjursutredningen att den kommande rovdjurspropositionen, som presenteras i juni i år, inte kommer att innehålla några måltal om hur stor exempelvis vargstammens nivå ska vara.
I december 2007 presenterades en statlig rovdjursutredning, genomförd av Åke Pettersson. I februari 2009 presenterade Naturvårdsverket tre utredningar om de stora rovdjuren och nu ska alltså ytterligare en utredning tillsättas. Gunnar Glöersen menar att det nu måste bli slut med den saktfärdighet som hela tiden präglar politikernas handlingar i rovdjursfrågan.
Det behövs inga fler utredningar om våra stora rovdjur, vi har redan all den kunskap som krävs för ett snabbt agerande. Vi behöver politiskt handlingskraft om hur stora stammar vi ska ha av de stora rovdjuren och politikernas beslut måste komma nu, inte om tre år.
Olle Olsson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.