Vargen fortsätter att engagera och behovet av vargjakt understryks i ett flertal motioner till höstriksdagen. Foto i hägn: Olle Olsson

Vargen fortsätter att engagera och behovet av vargjakt understryks i ett flertal motioner till höstriksdagen. Foto i hägn: Olle Olsson

Vargar och vildsvin engagerar mest

Vargar och vildsvin fortsätter att dominera motionsfloden till riksdagen. Flera motionärer ger också stöd åt jaktlagutredningens förslag att bilda en ny viltförvaltningsmyndighet.

Anders Åkesson och Eskil Erlandsson (C) anser att landets viltförvaltningsdelegationer bör avvakta med beslut om regionala miniminivåer för varg tills den utredning som förra regeringen beställt av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, presenterats. Utredningen ska beskriva effekterna av ett ökat antal rovdjur för landsbygdsföretagen. Ska vi få en långsiktig tilltro till den förda rovdjurspolitiken kan inte landsbygdens folk ensamma bära kostnaderna för en ökad rovdjursstam, skriver motionärerna.
När det gäller varg behövs både skyddsjakt och licensjakt, och det är viktigt att jakten inte stoppas av segdragna överklaganden, anser Christian Holm (M).

 

Fri jakt

För att minska vargtrycket och angreppen på tamboskap vill Sten Bergheden (M) att fri jakt på varg införs på försök inom vissa delar av landet.
Helén Pettersson (S) vill ha en översyn av ersättningsreglerna för rovdjursskador för rennäringen. Långsiktigt räcker det dock inte med att bara höja ersättningarna, stammarna av stora rovdjur behöver också reduceras.
Margareta B Kjellin och Tomas Tobé (M) bekymrar sig särskilt över rovdjurstrycket i Gävleborgs län som de ser som ett hot mot fåruppfödning, fäbodbruk, jakt och jaktturism. Motionärerna anser att handläggningen av skyddsjaktärenden bör kunna ske snabbare än idag och att det ska bli lättare att få tillstånd till skyddsjakt.
Runar Filper (SD) vill att aktuell kommun ska vara remissinstans i skyddsjaktärenden i de fall länsstyrelsen inte beviljar ansökan i första omgången.
Daniel Bäckström och Anders Ahlgren (C) vill att ersättning ska utgå till jägare och jaktledare vid skyddsjakt på varg.

 

Stöd till skyddsvästar

Daniel Bäckström och Eskil Erlandsson (C) föreslår att staten inom ramen fört landsbygdsprogrammet inför ett ekonomiskt stöd till hundägare som köper skyddsväst till sin jakthund i områden med varg.
Eskil Erlandsson (C) vill också i en egen motion införa licensjakt på varg, regionalisera rovdjursförvaltningen, tillåta åtelkameror och bilda en ny viltförvaltningsmyndighet.
En ny myndighet för jakt och viltförvaltning vill också Penilla Gunther (KD) och Sten Bergheden (M) inrätta. Den senare motionären vill dessutom att den nya myndigheten även ska ta hand om vapenlicensärenden.
Kravet på en ny viltförvaltningsmyndighet förs också fram i en flerpartimotion från allianspartierna med Lena Ek (C) som första namn. Motionärerna vill även ha licensjakt på varg, tillåta kameraövervakning av vilt, förenkla hanteringen av vapenlicensärenden och höja ersättningen till dem som får sina tamdjur dödade av rovdjur.

 

Sälprodukter

En motion med motsvarande förslag har även lämnats in av Ulf Berg med flera (M). Motionärerna anser dessutom att regeringen bör ta fram en strategi för att handel med sälprodukter fortsatt tillåts, så att skjutna sälar kan tas till vara.
Magnus Oscarsson (KD) anser att regelbördan kring vidsvinsprodukter utgör ett hinder för jakten och att det därför krävs en översyn av regelverket. Av samma mening är Sten Bergheden (M) som också vill slopa avgiften för trikinprover och öka marknadsföringen av vildsvinskött. Betty Malmberg (M) anser att mer måste göras för att förenkla och sänka kostnaderna för olika tillstånd i syfte att effektivisera vildsvinsjakten.
Agneta Gille och Helén Pettersson (S) vill ha ett nytt, enklare system för trikinprovtagning, som både är säkert för konsumenterna och leder fram mot ökad jakt.

 

Tillåt åtelkameror

Eskil Erlandsson och Anders Åkesson (C) vill ha en lagändring beträffande så kallade åtelkameror för vildsvin. Det vill även Helén Pettersson och Isak From (S), men menar att ett undantag från kameraövervakningslagen inte ska gälla en specifik viltart utan ges en mer generell utformning. Även vid exempelvis björnjakt finns behov av viltövervakningskameror, påpekar motionärerna.
Runar Filper med flera (SD) vill underlätta förvaltningen av vildsvin genom att tillåta fler hjälpmedel utan byråkratiskt besvärliga dispenser. Motionären vill också att det tas fram fler vildsvinsfällor och att reglerna för distribution revideras, så att jägarna själva kan sälja sitt byte efter godkänd trikinprovtagning.

 

Funktionsnedsatta

Flera motionärer tar upp de problem som möter jägare med funktionsnedsättning och deras behov av dispens för att få jaga från terrängfordon. Regeringen bör ändra i terrängkörningsförordningen så att rörelsehindrade personers jakt underlättas, skriver Krister Hammarbergh (M) i en motion. Finn Bengtsson med flera (M) är av samma mening och föreslår att en dispens ska gälla i minst fem år och i hela Sverige, så att man inte behöver söka dispens för varje jaktområde.
Motsvarande synpunkter förs också frami en motion av Helén Pettersson (S) som erinrar om att Sverige är skyldigt att göra en avreglering för att uppfylla FN-konventionen från 15 mars 2007 om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det innebär bland annat att avskaffa diskriminerande lagar. Även Runar Filper med flera (SD) motionerar om att terrängkörningsförordningen reformeras i syfte att underlätta för jägare med funktionsnedsättning.
Sten Bergheden med flera (M) vill modernisera vapenlagstiftningen på en rad punkter. Bland annat vill motionärerna att den nya viltmyndigheten ska ta över handläggningen av vapenlicenser från polisen, att vapengarderoben utökas till tio vapen och att det ska bli lättare för jägare att låna varandras vapen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev