Varg kan skjutas i nödvärn
Efter att regeringen för några år sedan ändrade skrivningen i paragraf 28 i jaktförordningen ges det möjligheter att skydda tamdjur vid rovdjursattacker.
En nyhet är att om ett rovdjur skjuts med stöd av paragraf 28 ska händelsen från och med 1 juli i år anmälas till länsstyrelsen och inte till polisen.
De senaste veckorna har det varit flera och omfattande vargattacker på får i de tre Smålandslänen. Länsstyrelserna i Kalmar och Jönköping har tillstyrkt skyddsjakt på de vargar som river får i länen.
Naturvårdsverket ska ta beslut efter att man fått svar på DNA-undersökningar för att därigenom kunna avgöra om djuren är genetisk betydelsefulla för vargstammen.
Parallellt med den officiella handläggningen av eventuella skyddsjakter har det rests frågor vad djurägare och andra kan göra för att på eget initiativ skydda tamdjur, vid sidan om att ta in djur, hänga upp lapptyg och resa rovdjursavvisande stängsel.
Jägareförbundets fälttjänstemän, liksom Svensk Jakts redaktion, har fått många förfrågningar om vad som gäller vid tillämpning av paragraf 28, som närmast kan beskrivas som en nödvärnsparagraf. Utdrag ur jaktförordningen kan läsas till höger på den här sidan.
Jurist ger svar
Vi har låtit Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa svara på ett antal fiktiva frågor, om vad djurägare och andra har rätt att göra för att skydda tamdjur vid rovdjursangrepp.
Ola Wälimaa menar att frågorna och svaren kan fungera som exempel, men att de inte ger en heltäckande bild av vad paragraf 28 innebär. Vi hänvisar därför också till en tidigare publicerad text om tillämpningen av paragraf 28, skriven av Ola Wälimaa, som kan läsas här till höger.
Sju frågor till förbundsjuristen
? Min granne ber mig att se till hans får när han är bortrest. Får jag då skydda hans djur genom att skjuta en varg som befinner sig i hagen och är på väg att attackera fåren?
– Ja, om du först försökt att skrämma iväg den utan att lyckas.
? På kvällspromenaden ser jag en varg angripa får i grannens hage. Grannen är inte anträffbar på telefon och det är bråttom. Vargen blir inte rädd när jag skriker och ropar. Får jag då skjuta vargen?
– Ja, om du tror att grannen vill att du ska göra det.
? Jag är på väg hem från skjutbanan när jag ser en varg inne i en fårhage. Samtidigt som jag stannar bilen går den till attack mot fåren som jagas vilt åt alla håll. Jag känner inte djurägaren. Kan jag ingripa med stöd av paragraf 28?
– Ja tillsammans med paragraf 28a i jaktförordningen, om du tror att ägaren vill att du gör det.
? Jaktlaget jagar med löshund som kommer förbi mitt pass. Samtidigt dyker en varg upp med tydlig kurs mot hunden. Får jag i detta läge skjuta vargen?
– Det beror på. Om det är ”uppenbart” att ett angrepp är ”omedelbart” förestående och du tror att ägaren vill att du gör det kan du göra det, om du misslyckats med att skrämma bort den. Här låter det inte som om det är så nära ett angrepp att kraven är uppfyllda.
? Har det någon betydelse vem i jaktlaget som äger hunden?
– Ja, det är ägarens vilja som avgör om du kan skjuta vargen.
? Grannarna jagar med stövare och jag ägnar mig åt smygjakt när drevet kommer in på mina marker. När hunden är nära mig avbryts drevet av ett tjut och när jag springer dit har en varg attackerat hunden. Kan jag då ingripa med hänvisning till paragraf 28 i jaktförordningen?
– Ja, om du tror att ägaren vill det.
? Jägareförbundet har lyckats få till stånd en ändring som innebär att då ett rovdjur skjuts enligt paragraf 28 ska händelsen anmälas till länsstyrelsen och inte till polisen. När träder förändringen i kraft och vad kan den komma att innebära rent praktiskt?
– Från 1 juli 2013 ska en sådan händelse anmälas till länsstyrelsen, vilket får till följd att bedömningarna sker av dem i första ledet. Det är alltså länsstyrelsen som avgör om händelsen ska polisanmälas.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.