Ungersk granlus på väg bort igen?

Den ungerska gransköldlusen, som för första gången upptäcktes i Sverige förra året och som i kombination med sotsvamp orsakade skador för miljonbelopp, verkar vara på väg att försvinna igen.
Det uppger Gunnar Isacsson vid Skogsstyrelsen för Svensk Jakt.

Svensk Jakt har tidigare rapporterat om hur den ungerska gransköldlusen under fjolåret påträffades i södra Sverige, och att den fram till idag gett upphov till skador för mångmiljonbelopp på granskog. Lusen suger sig fast i granens barr och utsöndrar honungsdagg, i vilken sotsvampar stortrivs. Sotsvampen kväver i sin tur barren, träden försvagas och får svårare att stå emot angrepp från granbarkborre.

 

På väg att försvinna?

Nu rapporteras att granlusen, av de senaste inventeringarna att döma, verkar vara på väg att försvinna igen.

De sydskånska gods som drabbades hårdast av sköldlus- och sotdaggsvampskadorna 2010 har inventerat sina skogar noga. De hittar nästan inga ungerska gransköldlöss alls. Vädret i vår har dessutom varit lagom torrt hittills, så vi förväntar oss ingen kraftig sotdaggstillväxt, berättar Gunnar Isacsson vid Skogsstyrelsen.

”Håller på att återhämta sig”
De granar som hade måttliga skador förra året har i år betydligt längre årsskott än 2010 och mycket längre barr delvis tre gånger så långa vilket tyder på att de håller på att återhämta sig. Skogsstyrelsens konsulenter som kollar andra skogsfastigheter i området rapporterar samma sak, säger Gunnar Isacsson.

Han berättar också att ett angrepp i Målilla-trakten gäller större gransköldlus (Physokermes piceae), även det i kombination med sotdaggsvamp.

Den skadade skogen är nu avverkad för att förhindra förökning och spridning av större gransköldlus. Där har populationen inte kraschat, men eftersom alla rovinsekter och parasitsteklar nu måste ge sig ut i omgivningarna till den avverkade skogen för att hitta nya sköldlöss att äta, så har vi gott hopp om att den populationen också ska krascha under 2011, säger Gunnar Isacsson vid Skogsstyrelsen.

Tidigare artikel i ämnet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev