Spåren efter Tjernobyl finns kvar
Det har nu gått 20 år sedan cesiummolnet som spreds efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl nådde Sverige. Halterna av radioaktivt cesium är alltjämt förhöjda i viltkött, svamp, bär och insjöfisk. Som ett bestående minne finns vårjakten på bock kvar i de drabbade länen.
Det var söndagen 27 april 1986 som spåren från olyckan nådde landet. Ett stilla vårregn föll över vissa delar av landet och i regnet följde det radioaktiva cesiumet med ner.
Dagen efter, måndagen den 28 april, registrerade mätinstrumenten vid Forsmarks kärnkraftverk de förhöjda halterna av cesium. Först befarades ett läckage men snart stod det klart att nedfallet kom någon annanstans ifrån.
Nedfallet kunde spåras till Tjernobyl i Ukraina, men det dröjde innan myndigheterna i forna Sovjet medgav att en olycka inträffat.
Regnet som föll sköljde ner cesium över i första hand norra Uppland och längs kusten norr om Gävle och upp över Västernorrland, Västerbotten, men också delar av Jämtland och Västmanland drabbades av nedfallet.
Oron var i början väldigt stor. Jodtabletter utdelades till befolkningen runt Forsmark, vårbruket stannade nästan upp, hobbyodlare vågade inte så eller skörda det man eventuellt sått.
Svamp- och bärplockning tappade sin lockelse för väldigt många och jakten i de drabbade områdena genomfördes med olust, om man alls jagade.
På många håll där man ändå fortsatte jakten användes köttet som hundmat om det alls togs till vara. I de flesta fall dumpades köttet och grävdes ner som otjänligt eftersom den uppmätta strålningen, som mäts i becquerel, låg över de gränsvärden som infördes. Också rennäringen drabbades väldigt hårt.
I dag har becquerelhalterna sjunkit. Men halveringstiden för radioaktivt cesium är 30 år, så det dröjer länge innan strålningen är nere på de nivåer som rådde före olyckan.
Av någon anledning sjunker dock cesiumhalterna i särskilt svamp långsammare än väntat. Det medför också att nivåerna hos vilt som skjuts på hösten varierar mycket beroende på om det är ett gott svampår eller inte.
Svamp från de drabbade områdena ligger fortfarande över gränsvärdena som finns vid försäljning till allmänheten. Gränsvärdet på svamp, liksom på vilt, ligger i dag på 1 500 Bq. Gillar man svamp och äter mycket svamp kan man ändå försöka undvika sandsopp och rynkad tofsskivling rekommenderar SSI.
Det är i dag frivilligt för jägarna att testa skjutet vilt, men studier som gjorts av Karl Johansson vid SLU visar att så gott som allt vilt som skjuts på våren klarar gränsvärdena, och i de flesta fall håller sig också höstskjutet vilt under gränsvärdena.
På Strålskyddsinstitutet (SSI) bedömer man att det inte kommer att vara möjligt att urskilja någon höjd cancerfrekvens efter Tjernobyl, även om strålningen efter Tjernobyl rent statistiskt kan orsaka 300 extra cancerfall i landet de närmaste 50 åren. Men vilka fall som beror på Tjernobyl och vilka som beror på annat går inte att klargöra.
Bertil Lundvik
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.