Så väljer du kniv och håller den vass

: Använd en spritpenna och färga eggen, när du sedan bryner eggen så ser du om du håller en bra vinkel. Foto: Lars-Henrik Andersson

Viltet kommer i pass. Pang. Allt sker inom loppet av några sekunder. Men det är nu som jobbet börjar och med ett av jägarens kanske viktigaste redskap förutom vapnet: kniven.
I den här artikeln kommer vi berätta vad du ska tänka på när du köper kniv och hur du håller din kniv vass.

Kniven är ett av jägarens viktigaste arbetsredskap. Det är med den som vi öppnar upp ett djur, flår det för att till sist stycka det. Förutom till passning och slakt använder vi kniv till att tälja grillpinnar, skära korv, öppna förpackningar och splinta ved för att bara nämna några exempel på knivens användningsområden.
– En aspekt du ska överväga är vad du ska använda kniven till. Den kniv du använt till att ta ur älgen med är inte den kniv du ska använda till att skära korv med vid lägerelden. Jag rekommenderar att man har ett par, tre knivar med sig, säger knivexperten Peter Hjortberger från Boden.
Alltså bör du ha en kniv som används till att passa bytet med, alternativt en särskild buköppnare till större vilt. I dag finns det kombinerade knivar och buköppnare. Vad du väljer är en smaksak, men ett tips är att välja en beprövad modell, kanske inte den billigaste.

Flera knivar
Att öppna upp en fågel eller annat småvilt; hare, kanin duger en mindre kniv. En buköppnare är också bra att använda när man lägger flåsnitten från bakben och framben på exempelvis en älg.
Ett alternativ till buköppnare om du ska passa en älg är att använda en vanlig kniv och hålla knivbladet uppåt samtidigt som man trycker undan våmmen med handen när man skär genom huden.
En flåkniv, eller en kniv med ganska runt och brett blad är också att föredra. När du flår gäller det att inte ha för spetsig kniv speciellt gäller detta om du är rädd om skinnet och ska använda det eller sälja det vidare.
En bredbladig och rundad kniv är också bra att använda när man ska ta sig igenom hinnor i finstyckningen.
Ytterligare en kniv är att föredra på bältet: En allroundkniv som du bara använder till mat och/eller att splinta ved eller tälja grillpinnar.
Det finns som sagt ett närmst oändligt utbud av knivar. Försök hitta en kniv som har bra balans och som känns bekväm att arbeta med. Greppet ska heller inte bli halkigt om det blir vått eller om det kommer blod på det. En fördel är också om den är lätt att få vass och inte tappar skärpan allt för fort. Kolla också att knivslidan är lätt att rengöra.
Det här gäller nästan alla knivar.

Hur håller man då kniven vass?
När kniven blivit slö har eggens kilform rundats av så pass mycket att du måste slipa eller bryna eggen.
Peter Hjortberger tycker det är viktigt att skilja på begreppen slipa och bryna.
– Med brynet återställer du temporärt eggens kilform och med slipstenen återställs kilformen helt och hållet, säger han.

Så får du kniven vass:

  1. Tänk på att skära en tunn skiva ur brynet. För kniven fram och tillbaka eller i cirklar över brynet.
  2. Det är inte viktigt att hålla samma vinkel hela tiden. Huvudsaken är att kniven blir vass igen.
  3. Testa skärpan genom att dra eggen lätt utefter nageln. Suger eggen fast där är kniven tillräckligt vass.
  4. Ett för hårt eller för mjukt eggstål måste ges en trubbig egg för att eggen inte ska korna eller vikas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev