Så här ser Jägareförbundets nya etik ut

Nu finns Jägareförbundets etik nedtecknad i en folder och i en affisch. Tanken är att dessa som ska spridas till skjutbanor och andra ställen där jägare träffas.

Arbetet med att ta fram Jägareförbundets jaktetik bottnar i en motion, som antogs på Jägareförbundets årsstämma i Vargberg för några år sedan. Motionen var undertecknad av Jägareförbundet Halland.
Eftersom etik omgärdar allt vi gör och säger, samt att arbetet med att ta fram policyn innebar att så många som möjligt i förbundet skulle få möjlighet att delta i framtagandet, har det tagit tid.
Men efter att frågan stötts och blötts i omgångar finns det nu några generella riktlinjer kring hur man som jägare bör agera.
Jägareförbundets ordförande Torsten Mörner understryker vikten av jaktetik i alla jägares vardag.
Hur vi agerar och vilka ställningstagande vi tar formar bilden av jägaren och jakten. Har vi en klok etisk värdegrund att stå på får vi förtroende från allmänhet och myndigheter, säger Torsten Mörner.
Magnus Rydholm

Jägareförbundets fem etiska regler
1. Vi respekterar viltet, naturen och samhället. Naturen är till för alla och genom att respektera andra, blir vi själva respekterade. Det är lika viktigt för oss att hantera det vilda med kunskap och respekt, som det är att visa hänsyn till både jaktkamrater som dem som inte jagar.

2. Vi vårdar en naturresurs på ett hållbart sätt. Som jägare ser vi viltet som en resurs som ska förvaltas. Jakten förbättras ofta genom viltvårdsinsatser och en god kunskap om viltstammarna. Sköter vi detta utgör viltet en långsikt hållbar naturresurs.

3. Vi vårdar jaktens namn och rykte. Jakt förutsätter stöd från det omgivande samhället. För oss jägare är det viktigt att vi alltid handlar så att jakten och jägarna bevarar sitt goda namn och rykte.

4. Vi söker och förmedlar kunskap. Natur och samhälle förändras hela tiden. En viktig uppgift för oss jägare är att lära nytt och att föra över kunskap om viltet och dess miljö till kommande generationer och till samhället i övrigt.

5. Vi är noga med säkerheten. Vi vill höja kvaliteten på de avlossade skotten genom ökad skytteträning och bättre insikt om den egna förmågan. Vi är noggranna med vapenhanteringen och kräver högt säkehetsstänkande under jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev