söndag 26 mars

Regeringen: Handel med vapen kan fortsätta som tidigare

Regeringen tillbakavisar uppgifterna om att privathandeln med vapen på distans stoppas genom det förslag nytt vapendirektiv som ministerrådet ska fatta beslut om imorgon, fredag. 

Jan Henricson Publicerad 9 juni 2016 - 14:41

Svenskjakt.se har tidigare idag berättat om den varningsflagga som Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa hissar för att distanshandeln med vapen i praktiken omöjliggörs, med den skrivning som sent i processen lagts till i direktivförslaget.
Och han är inte ensam om sin oro. Samma tolkning görs av många andra experter och jurister som granskar EU-förslagen, bland annat på den europeiska jägarorganisationen FACE.

En anslagstavla
Men från regeringens sida menar man att det inte ens finns utrymme för tolkningar. Såsom lagförslaget är skrivet kan vapenägare fortsätta att annonsera på Blocket och i tidningar som Svensk Jakt, utan att dessa annonsförmedlare behöver särskilda tillstånd, hävdar inrikesminister Anders Ygeman genom sin pressekreterare Victor Harju.
– Om vi tar Blocket som exempel är det att betrakta som en anslagstavla där man sätter upp en lapp. Den som upplåter utrymme för en annons tar alltså ingen aktiv del i försäljningen, säger Victor Harju.

Tolkar inte
I förslaget, som kan läsas på engelska i bilden här intill, beskrivs vad som menas med en vapenmäklare som behöver särskilt tillstånd; en fysisk eller juridisk person som helt eller delvis tar del i förhandlingar eller arrangemang av transaktionen som köp, försäljning, eller leverans av vapen, vitala vapendelar och ammunition.
– Mäklaren ska alltså ta en aktiv del i försäljningen. Den som upplåter en annonsplats lägger sig inte i affären, förhandlar inte om pris på varan och har inget att göra med betalningen eller med transporten av vapnet. Annonsförmedlaren tillhandahåller endast en yta som inte har med handeln att göra, säger Victor Harju.

Så de som tolkar skrivningen i förslaget på ett annat sätt har fel?
– Det finns ingen anledning att göra någon tolkning. Det står mycket tydligt vad som gäller, säger Victor Harju.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev