söndag 26 mars

Ministerns svar till oroliga vapenägare

Jägareförbundet och flera skytteorganisationer har nu fått svar från inrikesminister Anders Ygeman (S) på brevet där de frågar om de senaste turerna kring EU:s vapendirektiv. Sverige driver fortsatt den linje som vi stämt av med er, skriver ministern.

Jan Henricson Publicerad 11 april 2016 - 09:49

I fredags skickade Svenska Jägareförbundet tillsammans med fyra sportskytteorganisationer ett brev till inrikesministern där man uttryckte sin starka oro för att regeringen ändrat inställning i vapenfrågan.
Det handlar till exempel om ett svenskt förslag till EU som innebär ett förbud mot samtliga halvautomatiska kulgevär för jakt och sportskytte. Ett förbud som även inbegriper halvautomatiska pistoler.

Snabbt svar
Enligt brevskrivarna går det som Sverige nu jobbar för i EU inte bara mot riksdagens vilja, utan slår också mot försvarsmaktens intressen.
Brevskrivarna fick snabbt svar från Anders Ygeman. Han skriver att Sverige inte ändrat uppfattning i förhandlingarna utan ”driver fortsatt den linje vi fått riksdagens stöd för och som vi stämt av med er”.
I det senaste förslaget, det som organisationerna uttrycker sin oro över, finns en del otydligheter, bland annat vad gäller definitionen av halvautomatiska vapen och vilka vapendelar som ska märkas. Sverige ska påpeka detta och begära att texten ändras, fortsätter Anders Ygeman.

Fler förhandlingar
Ygeman delar i svarsbrevet också med sig av lite EU-kunskap:
”Vi befinner oss i en pågående förhandling och att vissa dåliga förslag fortfarande står kvar behöver inte innebära att det blir så i slutändan. Bland annat kommer förslaget att förhandlas mellan ländernas experter tre gånger till innan det når oss på ministernivå.”
Brevet till inrikesministern var undertecknat av företrädare för Svenska Jägareförbundet, Svenska Skyttesportförbundet, Svenska Pistolskytteförbundet, Svenska Dynamiska Sportskytteförbundet samt Svenska Skidskytteförbundet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev