onsdag 29 november

I Frankrike kriminaliseras nu vandalisering av jaktredskap och övergrepp mot jägare eller deras hundar. Foto: Jan Henricson

Jaktsabotage kriminaliseras i Frankrike

Jaktsabotage ska bli ett brott i Frankrike. Att förhindra jakt kan snart ge upp till ett års fängelse och dryga böter, enligt ett beslut i Senaten.

Vandalisering av jaktredskap och övergrepp mot jägare eller deras hundar blir allt vanligare i Frankrike. Det säger den franska jägarorganisationen, FNC.

Snart riskerar förövarna strängare straff. ”Förhindrande av jakt” har tidigare varit en förseelse och kunnat leda till böter. Men nu ska det bli ett brott, som kan straffas med upp till ett års fängelse och böter på motsvarande 300.000 kronor.

Beslutet togs i samband med att Senaten röstade om förändringar i viltvården.

 

Myndigheter slås samman

Två franska myndigheter har idag ansvaret för att övervaka viltbestånden. De slås samman vid årsskiftet, bland annat med målet att göra kampen mot tjuvjakt effektivare.

Det ska också bli enklare att dra in jaktlicensen för jägare som missköter sig.

Införandet av brottet ”förhindrande av jakt” möts av protester från naturskyddsorganisationer, som anser att regeringen inte tar hotet mot den biologiska mångfalden på allvar. Men Senaten säger att även jaktmotståndare måste acceptera att jakten är en lagstadgad rättighet.

En kommission med delegater från parlamentets två kamrar, Senaten och Nationalförsamlingen, ska diskutera lagändringen innan den är definitivt antagen.

 

Anna Trenning-Himmelsbach

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev