Jägarkritik mot bågjaktsbeslut
När Jägareförbundet fick ta ställning till bågjakt i ett remissvar valde förbundet att vara positivt. Stig Strandberg, Uddevalla, är en av de som
reagerat mot att förbundet kan acceptera jakt med pil och båge.
Svenska Bågjägareförbundets ansökan om att bågjakt ska bli tillåten i Sverige ligger bakom att Svenska Jägareförbundet fick ärendet på remiss och tillstyrkte ansökan.
Stig Strandberg sitter i styrelsen för Jägareförbundet i Göteborg och Bohuslän.
Vi förtroendevalda på lokal och länsnivå får stå till svars för ett beslut som medlemmarna har svårt att förstå, säger Stig Strandberg.
Stämman behandlade frågan 2002. Beslutet blev att förbundsstyrelsen fick i uppdrag att bevaka frågan. Det var inget positivt ställningstagande som det står i remissvaret. I en medlemsenkät 2003 visade sig 75 procent vara negativa, säger Stig Strandberg.
Han är också kritisk till att resultatet från den försöksverksamhet i hägn som Bågjägareförbundet bedrivit inte underställts medlemmarna på någon stämma.
Varför så bråttom när frågan diskuterats under hela fem år, frågar sig Stig Strandberg.
I en så här känslig fråga är det extra viktigt att ställningstaganden är förankrade bland medlemmarna. Ingen remiss har gått ut till länsföreningar eller kretsar.
Låt bågarna vara kvar i hägn, det är min och många andras uppfattning, om nu dödande med båge är så intressant och effektivt som görs gällande, säger Stig Strandberg.
Men jaktformen fyller ingen funktion inom svensk viltförvaltning, Norges Jeger- och Fiskerförbund har enligt uppgift tackat nej.
Riksjaktvårdskonsulenten Hans von Essen är förvånad över att kritiken kommer nu och från västra Sverige.
Vi fick kort tid på oss för yttrande men gick ändå ut med en snabb internremiss. Den enda kritiken kom från de södra landsdelarna, säger Hans von Essen. Från norra Sverige var tonen positiv.
När stämman behandlade bågjakten blev beslutet att resultatet från försöken skulle ligga till grund för förbundets ställningstagande. Det var aldrig tal om att frågan skulle tillbaka.
Utfallet i medlemsenkäten tycker också Hans von Essen ska tas med en nypa salt.
Frågan om bågjakt lämpar sig inte för omröstningar, den är svår att sätta sig in i och det blir lätt tyckande utan sakliga skäl, menar han.
Internationellt finns en stor erfarenhet av bågjakt, inga djuretiska problem lär ha upptäckts.
Vi har en parallell i säljakten som befarades möta mycket negativa reaktioner, men så har det inte blivit. Jag tror bågjakten kommer att accepteras när man har sett att den fungerar på ett bra sätt.
Det handlar om en begränsad grupp som kommer att jaga med pilbåge, cirka 100200 personer.
Jägareförbundet har till sitt ja fogat tuffa förbehåll kring vilka djurarter som bör bli tillåtna, att endast vakt- och smygjakt ska få förekomma, att bågjägarna ska ha både jägarexamen och bågjägarexamen, samt ha resurser för eftersök med vapen. Dessutom ska en utvärdering av regelverket göras efter fem år.
Den grupp bågjägare som kommer ifråga har bra utrustning och stor skicklighet, hävdar Hans von Essen som samtidigt betonar att detta inte är någon stor fråga för Jägareförbundet.
Karl-Eric Magnusson
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.