Jägareförbundet vill riva upp art- och habitatdirektivet

Torbjörn Lövbom på Jägareförbundet anser att det bör ändras i Art- och habitatdirektivet. Foto: Lars-Henrik Andersson

En expertpanel har kommit fram till att det inte behöver ändras i Art- och habitatdirektivet och därmed ska både säl och varg fortsatt vara rödlistade. Men Svenska Jägareförbundet tycker annorlunda.

EU-kommissionen har under nästan två år utrett om Art- och habitatdirektivet bör ändras. I november 2015 ansåg en expertpanel att det inte var nödvändigt, men Svenska Jägareförbundet håller inte med.
– Det är ohållbart att ett så gammalt dokument inte kan revideras. Vi kan tänka oss att öppna direktivet eller i alla fall kunna flytta arter mellan bilagorna, säger Torbjörn Lövbom som är ordförande i förbundets rovdjursråd.

Bland annat varg och säl är idag rödlistade i Art- och habitatdirektivet, vad anser Jägareförbundet om det?
– Det är klart att vi vill ändra det. Både varg och säl bör flyttas till en bilaga som tillåter jakt. Så är det absolut!

Men paraplyorganisationen FACE som Svenska Jägareförbundet medlem i, har tidigare gått ut med att man inte vill ändra i direktivet.
– FACE har sagt att man inte vill öppna direktivet, och det är av oro för att ett sådant arbete skulle kunna leda till försämringar, men de har alltid varit positiva till att man ska kunna flytta arter mellan bilagorna. Sedan måste man komma ihåg att Svenska Jägareförbundet är en av flera organisationer i FACE och i det här fallet är vi inte helt överens utan vi vill revidera hela direktivet.

Om ni inte är överens, varför är förbundet då medlem i FACE?
– Om man inte är med kan man inte förändra. Det talas gärna om bojkotter eller annat men vi tror på detta, och det är möjligt att FACE väljer vår linje om något år. Annars får vi se hur det utvecklas inom organisationen, avslutar Torbjörn Lövbom.

 

Detta är FACE

The European Federation of Associations for Hunting & Conservation är en europeisk paraplyorganisation med ett 40-tal medlemsorganisationer, bland annat Svenska Jägareförbundet.
FACE representerar sju miljoner europeiska jägare.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev