Jägare: Länsstyrelse läckte information till Rovdjursföreningen
Rovdjursföreningen hade fullständig information om två skjutna vargar innan ens medlemmarna i det berörda jaktlaget visste något.
Jägarna är övertygade om att det är länsstyrelsen som läckt informationen.
Det var i oktober föra året som två vargar sköts i samband med älgjakt mellan Lumsheden och Svärdsjö i Dalarna. Skjutningen gjordes i enlighet med paragraf 28.
Efter att vargarna påsköts kom två tjänstemän från länsstyrelsen Dalarna ut till platsen och gjorde den fem timmars utredning. Bara tre jägare i jaktlaget deltog vid länsstyrelsens arbete. Resten av jaktlaget satt först på pass och åkte sedan hem till sina jaktstugor. Ingen detaljerad information gick ut via kommunikationsradion och först sju timmar efter att vargarna sköts fick jaktlagsmedlemmarna mer exakt reda på vad som hade hänt.
Obehagliga samtal
Men då hade alltså Rovdjursföreningen redan fått detaljerad information – som lagts ut på föreningens Facebooksida. Bland annat framgick att det var två vargtikar som skjutits – något som inte ens jägarna i det egna jaktlaget visste vid den tidpunkten.
De berörda jägarna är övertygade om att det är länsstyrelsen Dalarnas tjänstemän som läckt ut information till Rovdjursföreningen. Detta eftersom ingen annan än tjänstemännen vid den tidpunkten hade den detaljinformation som gavs ut på föreningens Facebooksida.
Biträdande jaktledaren i jaktlaget fick under eftermiddagen och hela den påföljande natten ta emot obehagliga telefonsamtal och SMS till följd av händelsen.
Brev till landshövdingen
Flera av jägarna blev mycket upprörda över länsstyrelsens agerande. En av dem har därför skrivit ett brev med flera frågor till Dalarna landshövding Maria Norrfalk.
I brevet frågar jägaren hövdingen om det är länsstyrelsens tjänstemäns uppgift att rapportera till Rovdjursföreningen? Och om det är lämpligt att länsstyrelsen omedelbart kontaktar en intresseförening, innan alla fakta i fallet är sammanställda, med tanke på att tjänstemännen nu är upphöjda till utredare och beslutande myndighet?
”Om så inte är fallet, sker då kontakten av tjänstemannen som privatperson fast det är under myndighetsutövning”, frågar sig jägaren?
Till sist undrar jägaren hur man ska kunna ha förtroende för en länsstyrelse om den har direktkontakt med en förening med starka särintressen?
”Vi är måna om att våra tjänstemän står för rättssäkerhet”
Maria Norrfalk har svarat på jägarens brev. Landshövdingen skriver att länsstyrelsen bara är skyldig att rapportera till Naturvårdsverket. Länsstyrelsen har däremot inget uppdrag att rapportera till Rovdjursföreningen eller något annat särintresse.
Maria Norrfalk tycker inte att det är lämpligt att en tjänsteman vid länsstyrelsen kontaktar Rovdjursföreningen under ärendets beredning. Hon säger sig dock inte ha all vetskap om det specifika fallet. Länsstyrelsen kommer heller inte att efterforska uppgifterna i efterhand då meddelandefrihet gäller för statliga tjänstemän.
Hon tillägger vidare att kontakter som görs under myndighetsutövning görs av tjänsteman.
”Vi är måna om att våra tjänstemän står för rättssäkerhet, kunskap och ger ett bra bemötande”, skriver Maria Norrfalk i sitt svar.
Detta hände
08.10 den 16 oktober 2013 angrep vargar en älghund i samband med jakt mellan Lumsheden och Svärdsjö. Varningsskott avlossades – samt skott mot vargarna.
09.10. Fick jaktlaget kontakt med länsstyrelsen Dalarna. På grund av flextid kunde inte behörig tjänsteman ta emot telefonsamtal tidigare.
10.00. Två tjänstemän från länsstyrelsen anländer till skottplatsen. De intervjuar tre medlemmar i jaktlaget. Genomgång inklusive intervju och fotografering tar fem timmar. Tjänstemännen sitter då och då i sin bil och pratar mobiltelefon.
11.30. Övriga i jaktlaget lämnar sina pass och beger sig till sina fäbodstugor.
14.30. Det tre jägarna lämnar skottplatsen. Tjänstemännen tar hand om de skjutna vargarna.
15.00. Jaktlaget samlas i jaktkojan för internt informationsmöte. Först då får övriga i jaktlaget närmare information om händelseförloppet och status på vargarna.
15.30. När informationen avslutas upptäcker en av deltagarna i jaktlaget, via sin mobiltelefon, att det fanns en mycket detaljerad information om två skjutna vargtikar på Rovdjursföreningens Facebooksida.
17 oktober.
Länsstyrelsen lämnar över paragraf-28 skjutningen till polis och åklagare.
12 december.
Åklagaren lägger ner förundersökningen. Vargskjutningen var i enlighet med paragraf 28 och inget brott hade begåtts.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.