Svenska rovdjursföreningen överklagar vinterns vargjakt. Man vill dessutom stoppa eller begränsa jakten med hund vid vargjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Rovdjursföreningen överklagar och vill förbjuda jakt med hund

Nu överklagar också Svenska rovdjursföreningen vinterns vargjakt till förvaltningsrätten i Luleå. Rovdjursföreningen vill stoppa jakten där de hävdar att beslutet bygger på fel beräkningsunderlag. Föreningen vill även stoppa, alternativt begränsa, all hundanvändning vid jakt på varg.

SRF, Svenska rovdjursföreningen, påstår i sin överklagan att HFD, högsta förvaltningsdomstolen, i sin prejudicerande dom sannolikt misstolkat gällande EU-lagstiftning och dessutom inte tagit hänsyn till ny kunskap om hur man beräknar vargar i reviren.

Idag gäller en modell där ett revir med föryngring räknas som tio djur, men SRF vill redan nu använda en modell där antalet djur bygger på åtta djur i varje föryngring. Modellen har diskuteras, men är långt ifrån godkänd och accepterad.

 

Åtta istället för tio

Enligt SRF skulle åtta istället för tio djur i varje föryngring innebära att antalet vargar i Sverige inte når upp till gränsvärdet för gynnsam bevarandestatus som fastställts till 270 djur, eller de 300 vargar som idag gäller efter att Naturvårdsverket lagt till ytterligare 30 vargar som säkerhetsmarginal.

På sitt sätt att räkna hävdar SRF att det våren 2017 fanns 257 vargar i Sverige.

SRF vänder sig även mot hundanvändning vid jakt på varg. Stoppas inte jakten helt vill man ändå få ett förbud mot användning av hund.

 

Varg stressas av hund

Enligt föreningen är jakt med drivande hundar en oetisk användning av jakthundar som riskerar att utsätta vargen för onödig påfrestning.

– Att låta en grupp lösspringande hundar förfölja och hetsa ett vilt djur är en grym och stressande jaktform, som inte har någon plats i den svenska jakttraditionen, skriver Torbjörn Nilsson, ordförande i SRF, på föreningens hemsida.

Föreningen hävdar att jaktformen strider mot jaktlagen och kan urarta till djurplågeri.

­– Därför måste Förvaltningsrätten styra upp detta med villkor, om man inte stoppar jakten helt, som vi hoppas, skriver Torbjörn Nilsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev