fredag 2 juni

Genetiskt viktig varg trafikdödad

Den varg som den 23 mars i år trafikdödades i Skåne härstammar från det så kallat genetiskt viktiga vargreviret i Tiveden.

Den unga varghanen var enligt DNA-analysen född i Tivedenreviret på gränsen mellan Västergötland och Närke 2014. Föräldrarna invandrade från Finland till renskötselland i Norrbotten varifrån Naturvårdsverket flyttade dem till Tiveden under våren 2013.
Vargparet vandrade, i motsats till flera andra flyttade vargar, inte iväg utan stannade i området där de fått valpar både 2013, fem stycken, och 2014, tre stycken. Valparna är enligt Naturvårdsverket viktiga för att minska inaveln i den svenska vargstammen.
– För att Tivedenparet ska kunna bidra till att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen måste deras valpar få egna avkommor. Annars bidrar de inte till att minska inaveln i vargstammen, säger Helene Lindahl, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande från verket.
”Om de inte överlever och nya immigranter inte vandrar in naturligt kan ytterligare insatser från förvaltningen bli nödvändiga enligt Förvaltningsplanen för varg”, skriver Naturvårdsverket vidare i sitt pressmeddelande.

Fakta Tivedenvargarna

Sommaren 2013 sågs fem valpar i Tivedenreviret.
Fyra av dessa har återfunnits med hjälp av DNA under vinterns inventeringar.
Tre är skjutna i skyddsjakt och en är trafikdödad.
Vintern 2014–15 identifierades spår av tre nya valpar i Tivedenreviret som troligen fötts 2014. Det är en av dessa som nu har dödats i trafiken i Skåne.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev