Djuretiken glöms bort
Jägareförbundet ifrågasätter nu Naturvårdsverkets planer på att eventuellt flytta den vargtik, som redan flyttats två gånger.
Jag tycker det är lite märkligt att ingen reagerar över den stress och lidande vargen utsätts för, säger biträdande riksjaktvårdskonsulenten Daniel Ligné.
Kanske blir det tredje gången gillt? Den vargtik som redan flyttats två gånger, men snabbt återvänt till renskötselområdet är aktuell för en ny flytt. Naturvårdsverket överväger att göra ett tredje försök. Detta har fått Jägareförbundet att reagera.
Vad finns det för omständigheter som gör att det skulle lyckas denna gång? Det handlar om ett vilt djur som utsatts för en stor stress vid varje förflyttning och dessutom skiljts från sin partner under den senaste flytten. Nu har de dessutom försökt stöta bort vargen från renarna under helgen. Nu ska den jagas med helikopter ytterligare en gång, säger Daniel Ligné.
Varför reagerar ingen över de djuretiska frågorna? I Jaktlagen står det tydligt och klart att man inte får utsätta djur för onödigt lidande. När nås den gränsen när det gäller flyttförsök? Personligen tycker jag nog att vi nått gränsen för vad vi kan utsätta ett vilt djur för, enbart för att tillfredsställa våra egna behov, säger Daniel Ligné.
Nya gener
Orsaken till att Naturvårdsverket vill flytta vargen är att den bär på nya gener, som skulle kunna berika den inavlade vargstammen.
Är det för tätt med vargrevir i Mellansverige? Den kanske inte hittar någonstans att etablera sig? Man har nu släppt den söder om vargbältet två gånger och tiken har båda gångerna passerat rakt igenom på kort tid utan att hitta en ledig plats att slå sig ned på. Borde man inte först göra plats för den genom att ta bort några befintliga, genetiskt oviktiga, revir?
Om man skaffar sig en ny ko behöver man ha ett bås till den. Inte bara hoppas att den stannar kvar.
Orsakar nya problem
En annan sak som Naturvårdsverket inte beaktar är vilka problem som följer i spåren av en vargflytt.
Vid varenda flyttning har man underlåtit att diskutera frågan med de som berörs av vargflytten. Informationen har av tidsskäl varit obefintlig till de som bor och verkar där vargen släpps och rör sig.
Vi har fått olika bojkotter på bland annat eftersök och inventeringar som brev på posten. Folket tappar tron på de viltförvaltande myndigheterna och det sätter spår för en lång tid framåt. Dessutom uppstår ett enormt informationsbehov som vi och länsstyrelserna har mycket svårt att klara av. Detta försvårar avsevärt uppgifterna i det allmänna uppdraget.
Trots att verket och politikerna har betonat vikten av samförstånd och delaktighet kör man över och ignorerar lokalbefolkningen i denna forcerade process. Acceptansen för vargen minskar hela tiden. Och det tjänar rovdjursförvaltningen inget på, säger Daniel Ligné.
Läs även:
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.