Desperata PR-trick av Rovdjursföreningen

I samband med rovdjurspropositionen så skrek Svenska Rovdjursföreningen i högan sky att ”Rovdjursstammar ska halveras”. Media hängde på med braskande rubriker, väl medvetna om att inte många läser proppen i sin helhet. Nu kommer man med nya desperata PR-trick.

I propositionen stod att referensvärdet är ett golv inget annat. Det är också klart att Naturvårdsverket och inte regeringen bestämmer vilken avskjutning det ska vara. 
Med facit i hand vet vi nu att det knappast är tal om någon halvering av stammarna. Det är inte ens säkert att det blir någon vargjakt i vinter.

Alla uttalanden om att rovdjursstammarna ska halveras var med andra ord bara ett billigt PR-trick av Svenska Rovdjursföreningen och de övriga rovdjursföreningarna.

Nu kommer nästa PR-trick från Rovdjursföreningen. Nu går man ut med att ”bara” sex procent av landsbygdsbefolkningen anser att rovdjuren påverkar dem. Media hänger naturligtvis på igen, utan att vara källkritiska. I undersökningen görs jämförelser som knappast är relevanta. Bredband, arbete, sjukvård, med mera, ställs mot rovdjursförekomsten.

Svaret inget värt
Det finns anledning att ställa ett antal frågor:
Vem har gjort undersökningen? Vilket var syftet och vem har beställt den? Vilka var frågan ställd till? Hur var den geografiska spridningen?
Hur många tillfrågades och hur många svarade? 
När var undersökning gjord?

Var är hela undersökningen och inte bara en sammanställning som visas upp av Rovdjursföreningen?

Då jag är nyfiken och källkritisk så ställde jag frågan till Rovdjursföreningen via mejl. Svaret jag fick var inte mycket värt. I det första så hänvisades endast till sammanställningen.
 Då jag frågade om jag kunde få se undersökningen i sin helhet kom följande svar:

”Detta är vad vi har sammanställt. Undersökningen var en så kallad omnibusundersökning, där vi hade med denna fråga i en större undersökning som gällde ett antal områden som inte hade med detta ämne eller Rovdjursföreningen att göra.”

Går inte att lita på
Med andra ord så är kanske Rovdjursföreningens tolkning av undersökningen inte mycket att lita på, eftersom de inte ens vill visa underlaget. En del av frågorna finns det svar på nu, men inte de viktiga geografisk spridning och när är den gjord.
Undersökningen är en snikvariant som Rovdjursföreningen beställt.

Camilla Sandströms attitydundersökning, som presenterades i somras, talar faktiskt emot det som Rovdjursföreningen påstår. Hennes undersökning är presenterad på ett korrekt sätt.


Fotnot: Omnibusundersökning: En billigare form av undersökning där flera uppdragsgivares frågor är sammanställda och besvaras vid samma undersökningstillfälle.

Göran Norgren
Värnamo

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3.000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till: debatt@svenskjakt.se
Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev