Publicerad 2 december 2014 - 14:52

Älghunden Rambo räddades undan vargattack

Älghunden Rambo fotograferad i skogen strax efter vargangreppet. Foto: Privat

Älghunden Rambo var ytterst nära att dödas av varg vid älgjakt utanför Torsby i söndags. Tack vare att ägaren Lars Sandberg och hans jaktkamrat var så nära händelsen kunde de avbryta vargattacken och därmed rädda livet på hunden, som kom undan med bitmärken och rivsår.

Lars Sandberg är skärrad och bedrövad efter händelsen. Jaktlusten är borta och hur det blir i fortsättningen vet han inte i dagsläget.
– Just nu känns det inget vidare. Mest funderar jag på hur Rambo kommer att fungera i fortsättningen. Det är svårt att tro att det som hände kommer att gå spårlöst förbi, säger han.
Älghunden, en korsning mellan gråhund och jämthund, släpptes vid Oleby strax öster om Torsby på söndagsmorgonen. Bara tio minuter efter släpp blev det upptag. Först var det ståndskall innan ett gångstånd kom långsamt mot jägarna. Plötsligt vinklade hunden och skallet blev grövre.
– Det lät inte alls som det brukar och jag sa till min kompis att vara beredd. Sedan tystnade Rambo i 20-30 sekunder innan han började skälla lika konstigt igen, innan det avbröts som av ett skrik. Jag tänkte att han blivit sparkad av älgen.

Hund och varg
Jägarna gick mot platsen samtidigt som de på pejlen kunde se att hunden var på väg mot dem. Då hörde de ljud som av hundslagsmål, innan Rambo kom ut ur en tätning bara 20 meter bort. I hälarna hade han en varg.
– Jag skrek och sköt i luften, men vargen gav sig inte av. Då sköt jag två smällar mot den innan den försvann, berättar Lars Sandberg som omedelbart såg att hans hund var skadad.
Rambo var blodig i bakdelen och hade bitmärken vid benet och Lars Sandberg tog med sig honom tillbaka till bilen.
– Han verkade inte vara illa riven, och jag ville ta reda på vad som hänt med vargen så jag spårade först språngspår och sedan trav i flera hundra meter utan att hitta vare sig hår eller blod. Däremot var det en hel del hår på platsen där vargen gett sig på Rambo.

Huggen sex gånger
I samband med att Lars Sandberg tog hunden till veterinär ringde han till länsstyrelsen och rapporterade vad som hänt.
– Veterinären konstaterade att hunden var riven i rumpan och att han hade flera bitmärken. Troligen var han huggen sex gånger, och han fick sys med flera stygn.
Området där Lars Sandberg jagar har betraktats som i stort sett vargsäkert. Närmaste revir är Jangen, men tack vare barriärer i form av sjön Fryken och älven har vargarna inte kommit närmare.
– Den senaste månaden har det varit återkommande vargobsar i Utterbyn. Troligtvis är det den vargen som angrep Rambo.
Lars Sandberg har sett varg tidigare, och han beskriver denna som en fulllväxt varg.
– Den var nära, bara 20 meter bort och i jämförelse med hunden var den mycket stor. Att han överlevde angreppet är anmärkningsvärt.

Uppskattad hund
Lars beskriver Rambo som en duglig hund som det skjutits en hel del älg för. Hans förmåga att inte bara ställa älgarna, utan också driva med skall uppskattas inte minst av passkyttarna.
– Nu får vi se hur det blir med den saken. Jag har svårt att tro att han inte påverkats. Det har i varje fall jag gjort. Det är alldeles för många hundar som attackeras av varg. Hur många var det i helgen, tre stycken bara här i Värmland? funderar Lars Sandberg.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram