”Totalt tjänstefel” att anmäla Molstaberg
Gudrun Haglund-Eriksson är ansvarig för rovdjursfrågor i Svenska fåravelsförbundet. Hon har haft kontakt med Molstabergs gård sedan första vargattacken och säger enligt Sörmlands Nyheter att de kommer att göra en motanmälan, med anledning av länsstyrelsens polisanmälan mot gården.
– Det handlar om totalt tjänstefel. Enligt rovdjurspropositionen får inte tamdjurshållning påtagligt försvåras. Kraven som länsstyrelsen ställer är orimliga, säger Gudrun Haglund-Eriksson till Sörmlands Nyheter.
Arne Söderberg på länsstyrelsen i Stockholm har varit en återkommande besökare på Molstaberg sedan vargangreppen började i juni. När Svensk Jakt når honom på telefon är han just på väg därifrån, efter att ha besiktigat ännu ett vargdödat får.
– De hade också avlivat ett får med en gammal skada efter ett bett, den hade en stor inflammation i ena bakbenet, säger han.
Förankrat med länsledningen
Arne Söderberg kände inte till polisanmälan mot gården, men säger:
– De har hållit på med det där länge, veterinärerna på djurskyddssidan, efter en anmälan från Wolf Association Sweden.
– De har säkert förankrat polisanmälan med länsledningen, fortsätter han.
Själv arbetar han med den krassa verkligheten på gården. Idag ska det komma grindar till Molstaberg, som länsstyrelsen köpt in och lånar ut till gården som hjälp i jobbet med att flytta får.
– Djurägaren föreslog själv att de tar in fåren ett par veckor tidigare. Nu går de i särskilda hagar för betäckning, de bedriver ett avelsarbete och vissa tackor och tacklamm går med särskilda baggar, berättar Arne Söderberg.
Skyddsjakt på eget initiativ
I tisdags hade han ett möte med gårdens advokat Björn Aschan, som vill att länsstyrelsen fattar beslut om skyddsjakt på eget initiativ.
– Det har jag framfört till miljödirektör Göran Åström och länsledningen.
Varghanen i reviret har nu sällskap av valpar som föddes i våras. Hur många de är, är det ingen som vet.
– Jag har begärt att få en kopia på obduktionsprotokollet av vargtiken från SVA, när förundersökningssekretessen släpps. Då kan jag se hur många fosterblåsor tiken hade och få en uppfattning om valparnas antal, säger Arne Söderberg.
Vargtiken i Sjundareviret sköts vid ett hundangrepp i slutet av september. En paragraf 28-skjutning enligt länsstyrelsen, men polis och åklagare resonerade annorlunda och inledde en förundersökning om misstänkt grovt jaktbrott.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.