Länsstyrelsen har spårat en tik och en hane som markerar revir mellan Eskilstuna och Hälleforsnäs. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Ytterligare vargrevir i södra Sverige

Ytterligare ett vargrevir, det tredje, har konstaterats i Sörmland. Ett revirmarkerande par rör sig mellan Eskilstuna och Hälleforsnäs, uppger länsstyrelsen.

Sedan tidigare finns Ärlareviret utanför Eskilstuna och Sjundareviret vid Gnesta. Det sistnämnda delar sörmlänningarna med Stockholms län.

Och nu börjar det bli tätt mellan de sörmländska vargreviren då personal från länsstyrelsen i vinter har spårat ytterligare ett vargpar, söder om Eskilstuna och norr om Hälleforsnäs.

Inventeringen visar: Vargstammen växer i Sverige

Ett syskonpar

Vargparet markerar ett revir som länsstyrelsen gett namnet Ulvareviret.

Vargparet har inte vandrat långt då båda vargarna kommer från Ärlareviret, som i väster gränsar mot det nybildade reviret.

Genom dna-analyser av prover som togs 2019 och 2020, konstaterar länsstyrelsen att det rör sig om ett syskonpar, även om tiken och hanen kommer från två olika kullar.

 

En halv föryngring

Nyligen blev det känt att Jönköpings län har fått ytterligare ett vargrevir. Med det nya i Sörmland finns det därmed minst sju revir i det södra rovdjursförvaltningsområdet, där det i flera fötts valpar.

Minimimålet är av myndigheterna satt till en halv vargföryngring.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev