I helgen har två vargar som går tillsammans spårats på gränsen mellan Jönköpings och Västra Götalands län.

I helgen har två vargar som går tillsammans spårats på gränsen mellan Jönköpings och Västra Götalands län. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Ytterligare vargar går i par i södra Sverige

Premium

I helgen kom rapporter om att två vargar som går i par spårats söder om Kristianstad i Skåne. Nu kan Svensk Jakt berätta att ett par vargar spårats en lång sträcka även vid gränsen mellan Västra Götalands och Jönköpings län. Mycket tyder på att det är en hane och en hona.

För länsstyrelsernas del återstår mycket arbete innan de kan bekräfta eller avföra att det rör sig om ett revirbildande par som går i skogarna väster om Mullsjö.

Men Linda Andersson som är rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län säger till Svensk Jakt att det finns indikationer på att det rör sig om ett vargpar.

– Spårningen utfördes en längre sträcka i söndags. Då hittades urinmarkeringar som gjorts av en hane. På ett ställe hittades markeringar som tyder på att det andra djuret är en tik, säger Linda Andersson.

 

Genetiskt värdefull

Hon betonar att det ännu är för tidigt att säga säkert att det rör sig om en hane och en tik. Ännu osäkrare är att det verkligen är ett revir som är på väg att bildas.

Man vet emellertid att en vargtik har funnits i området tidigare. Spillning som påträffades i Jönköpings län i november och som skickades på dna-analys visade sig komma från en tik som är född i Tivedenreviret.

Därmed är det en så kallad F 1:a, en första generationens avkomma till en invandrad varg, och därmed klassad som genetisk värdefull.

 

Hjälp från jägare

Under spårningen har urin samlats in som skickats för analys, för att genom det avgöra vilket kön vargarna har, och vilka individer det rör sig om. Det kommer emellertid att dröja en tid innan svar på dessa frågor kommer.

– Under tiden måste vi fortsätta spårningen och försöka få så mycket information vi kan. Vi vet att två vargar gått tillsammans, och att det då vanligtvis är en hane och en tik. De kan vara på gång att bilda revir. Men det händer också att vargar som rör sig tillsammans går skilda vägar, säger Linda Andersson.

Sveriges sydligaste vargrevir på gång?

Länsstyrelserna är mitt i inventeringssäsongen, och förutom att utföra egna spårningar är de angelägna om att få hjälp från jägare och allmänhet.

– Alla observationer är av intresse. Med fördel rapporteras de på Skandobs.se. Vi följer upp alla rapporter som kommer in där. Vi tar också tacksamt emot bilder på rovdjur som tas av de viltkameror som jägarna har uppsatta för vildsvinsjakten, säger Linda Andersson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev