Två vargar som går i par har spårats söder om Kristianstad. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Sveriges sydligaste vargrevir på gång?

Premium

Håller Skåne på att få ett alldeles eget vargrevir? Frågan kan ställas efter att två vargar som går i par har spårats en lång sträcka i trakterna av Kristianstad.

Jan Henricson Publicerad 9 januari 2021 - 15:48

Att det finns varg i Skåne är inte längre ovanligt. Men nu är det första gången i modern tid som ett par vargar går tillsammans i landskapet.

Vargparet spårades i trakten av Östra Sönnarslöv söder om Kristianstad. Efter att ha fått tips från allmänheten kunde vilthandläggare från länsstyrelsen utnyttja det tunna snötäcket och spåra vargarna i nästan fyra kilometer.

 

Spår och spillning

– Vi har fått in tips tidigare om två vargar tillsammans, men det här är första gången vi kunnat bekräfta det. Vi är angelägna om att få in fortsatta observationer, spår eller spillning så att vi kan få klarhet om vargarna fortsätter röra sig i länet, säger David Börjesson på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Två vargdödade dovhjortar har också påträffats i området.

När två vargar går tillsammans rör det sig ofta om en hane och en hona, och frågan är därför given. Är Skåne nästa län i södra Sverige att få ett alldeles eget vargrevir.

 

En varg till

För några år sedan bildade ett vargpar Långbogenreviret i Östergötland, där det inneburit stora problem för tamdjurshållningen, och där också varg har skjutits under skyddsjakt.

Utöver de två djur som spårats söder om Kristianstad har ytterligare en varg observerats i Skåne de senaste dagarna, vid Söderåsen i närheten av Eslöv.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev