WWF delar ut miljoner till rovdjursprojekt

Genom pengar som testamenterats av en privatperson har Världsnaturfonden WWF kunnat dela ut flera miljoner kronor till projekt kopplat till rovdjur. De sex projekten som beviljats pengar jobbar bland annat med drönare, smarta kameror och utbildning.

– Målet med satsningen är att bidra till livskraftiga rovdjursstammar och en rovdjursförvaltning som är långsiktig och förutsägbar. Vi vill att arbetet fortsätter för att både människor och stora rovdjur ska kunna må bra och leva tillsammans, säger Benny Gäfvert, senior rovdjursexpert på WWF i ett pressmeddelande.

Smarta kameror

Av totalt 15 ansökningar har sex av dessa beviljats pengar, till ett totalt värde av 3,6 miljoner kronor.

Mest pengar, 759 650 kronor, får övervakningsföretaget Qulinda som ska jobba med smarta kameror med utgångspunkt att bidra till att automatisera rovdjursinventeringen.

WWF har tidigare finansierat en pilotstudie av projektet, som gjorts i samarbete med De 5 stora. Nu ska detta vidareutvecklas och en första prototyp av kameran vara klar under 2024.

– Vi jobbar med en smart kamera som kan känna igen svenska stora rovdjur på 100–150 meters håll. Det betyder att färre kameror kommer att krävas i inventeringsarbetet jämfört med vanliga åtelkameror, säger Fredrik Gustafsson, medgrundare till Qulinda och forskare på Linköping universitet i pressmeddelandet.

Drönare

Näst mest pengar får företaget Flox Robotics som även de jobbar med kameror, men dessa är monterade på drönare och ska skydda tamdjur. Totalt får projektet 700 000 kronor.

– Det känns jättespännande att jobba ihop med WWF som inspirerar oss att vidareutveckla vår teknologi. Vi vill få till ett samspel mellan stationära enheter (kameror med högtalare), drönare och AI så att tekniken kan identifiera och avleda varg i närheten av tamdjuren, säger Sara Nozkova, vd och medgrundare till FLOX Robotics i pressmeddelandet.

Forskning och skola

Vidare får grannen till De 5 stora, Vildriket (tidigare Järvzoo), 573 000 kronor för att vidareutveckla sin rovdjursskola. En forskare vid SLU ska utvärdera effekterna av förebyggande åtgärder och får 590 614 kronor.

En forskare, vid Grimsö, ska jobba med insamling av dna från varg och lodjur vid snöfria förhållanden, vilket ska underlätta inventeringen. Projektet får 493 248 kronor.

Ytterligare ett projekt från Grimsö får pengar, 453 550 kronor. I detta ska korta filmer förklara vargens signalement och bland annat tydliggöra skillnaden mellan spår från varg och hund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev