En jägare och jakträttsinnehavare i ett viltvårdsområde i Dalarna stängdes av från älgjakten under fyra månader. Fel, anser länsstyrelsen, som upphäver beslutet. Foto: Kjell-Erik Moseid

Viltvårdsområde stängde av jägare – länsstyrelsen upphäver beslutet

Premium

Stämman i ett viltvårdsområde i norra Dalarna stängde under fyra månader av en jakträttshavare från gemensamhetsjakt på älg. Mannen ansågs bryta mot stämmans och jaktledarens beslut, men länsstyrelsen upphäver åtgärden.

I september 2020 tog jakträttshavaren med sig en kompis och dennes hund på älgjakten, men kompisen hade inte jakträtt på området. Det slutade med att mannen och hans kamrat avvisades från jakten.

I december samma år kallade samme man in till gemensamhetsjakt på älg, trots att det fanns en annan utsedd jaktledare och tydliga beslut om reglerna för jakt på älg på viltvårdsområdets marker.

Någon jakt blev det aldrig, men området har också haft svårt att få betalt för gemensamma kostnader.

 

Stämmans beslut

I juli 2021 tog stämman därför beslut om att stänga av mannen från all älgjakt under fyra månader, med början den 1 juli 2021.

Som skäl angav viltvårdsområdet att han inte följt stämman och jaktledarens beslut på tre punkter.

Han vägrade följa jaktledarens direktiv under septemberjakten 2020, han har försummat att betala avgifter och kostnader relaterat till älgjakten och han har på eget initiativ skickat ut inbjudan/kallelse till gemensamhetsjakt på älg i december 2020.

På det sätt menar vvo:t att mannen brutit mot föreningens stadgar.

 

Länsstyrelsen upphäver

Avstängningen överklagades till länsstyrelsen i Dalarna.

Där gör två jurister bedömningen att mannens agerande kan ifrågasättas, men sammanfattningsvis saknas det stöd för att stänga av mannen från älgjakten. Han har avvisats från septemberjakten 2020 helt enligt stadgarna, men enligt länsstyrelsen är det och övrigt som framförts inte ett tillräckligt skäl för avstängning under längre tid.

Länsstyrelsen upphäver därför årsstämmans beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev