Den kull elever som skulle börjat studera på Öster Malma i februari får på grund av den pågående pandemin vänta ett år på nålen som visar att de är färdiga viltmästare. En av eleverna som drabbas är Mads Schepler. Foto: Mari Ermeland och Privat

Viltmästarutbildningen skjuts upp ett år

Premium

Viltmästarutbildningen som skulle inletts på Öster Malma i februari skjuts upp ett år. Orsaken är den pågående pandemin. Främsta anledningen är att många av eleverna bor på internat på skolan, med de risker för smittspridning som det innebär.

Jan Henricson Publicerad 18 augusti 2020 - 15:53

Ulf Sterler, Svenska Jägareförbundet.

Utbildningen till viltmästare pågår under åtta månader. Hälften av eleverna som antas har en lång jaktlig praktisk utbildning som jaktelever. Hälften har akademisk bakgrund.

Utbildningen genomförs av Svenska Jägareförbundet i samarbete med Viltmästareförbundet. Viltmästarutbildningen är både den äldsta och den längsta i Jägareförbundets digra katalog av utbildningar.

Eleverna kommer från skilda delar av landet, och utbildningschef Ulf Sterler säger att viltmästarutbildningens långvariga internat med gästföreläsare samt resor, innebär ökad risktagning för Öster Malmas verksamhet.

– Det har inte varit något lätt beslut att ta, men efter att vi noga analyserat situationen kom vi fram till att det inte är ansvarsfullt att genomföra den planerade viltmästarutbildningen, säger Ulf Sterler.

 

Misstanke fanns

Anders Broby.

Yrkesläraren Anders Broby säger till Svensk Jakt att de blivande viltmästareleverna har fått information om den uppskjutna kursen.

– De flesta tog det bra, och har förståelse för situationen. Flera sa att det inte var en så stor överraskning eftersom de misstänkt att det kunde bli så. Många har också jobb, och en del tar tillfället att komplettera sin behörighet.

 

Väntar ett år

En av dem som nu får vänta på att slutföra sin utbildning är Mads Schepler från Björkvik i Östergötland.

– Det hade varit skönt att få ett avslut efter alla dessa år, men samtidigt vill jag läsa kursen på plats eftersom det ger så mycket mer. En utbildning på distans hade inte varit något för mig.

Han tycker att det känns tidigt att ta ett sådant drastiskt beslut som att skjuta på utbildningen på grund av pandemin.

– Ett vaccin kan komma inom kort. Om det inte blir så kunde man ställt in kursen vid ett senare tillfälle. Nu drabbas vi elever och det är inte bra.

Mads Schepler berättar att han har jobb under året som kommer, så på det viset är det ingen katastrof.

– Jag kommer att vänta ett år och börja viltmästarkursen 2022 istället, säger Mads Schepler.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram