Viltköttet del av totalupplevelse

Leif Granqvist från Jägareförbundet Kronoberg lockade besökare till montern med att bjuda på vildsvinskorv. Foto: Jan Henricson

När mässan Mat 2015 genomfördes i Växjö den gångna helgen hade viltköttet en inte obetydlig roll. Produkter från vilt kunde handlas från många lokala producenter i det stora mässtältet. Jägareförbundet Kronoberg fanns också på plats för att prata om jakt, och om vilken förnämlig mat som kan hämtas i skogens skafferi.

Matmässan i Växjö växer år från år. Nu är den så stor att alla utställare inte får plats i och vid det tält som verkar täcka praktiskt taget hela Stortorget. Nytt för i år var att de gröna näringarna byggt en egen mässdel på Teatertorget, för helgen kallad LRF-torget.
Tillsammans med flera andra organisationer var det där Jägareförbundet Kronoberg slagit ner sina pålar för några dagars mässande.
– Passar oss perfekt. Här är precis lagom mycket folk, så att vi hinner prata med besökarna och berätta om jakten och viltköttet och om Jägareförbundet, sa Leif Granqvist som lockade besökarna att stanna till genom att bjuda på smakprov av vildsvinskorv.

Unik resurs
Viltköttet stod naturligtvis i centrum på en matmässa, men när kronobergsjägarnas ordförande Frederik Kjellson höll ett miniseminarium i konserthuset på fredagseftermiddagen betonade han den totala upplevelsen som börjar med viltvården och slutar med familjemiddagen.
– Vi har en unik resurs som fler borde få ta del av. Självklart genom att kunna köpa viltkött hos sin handlare, men också genom att jaga det själv.
Kjellson pratade om det klimatsmarta viltköttet, om att de 20 procent av 20.000 ton viltkött som letar sig ut på marknaden inte är tillräckligt och om hur Jägareförbundet arbetar för att sprida kunskap om det vilda ekovalet.

Ökad kunskap
– Under senare år har intresset för att ta hand om viltet på ett korrekt sätt ökat. Allt fler jägare förstår vikten av att hantera det fällda viltet på ett bra sätt. Det handlar om passning, kylning, hängningstider och naturligtvis hygien, sa Frederik Kjellson som menade att en väg till fortsatt stort förtroende från allmänheten är att fler får ta del av jakten och inte minst viltet som mat på olika sätt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev