Vill se krafttag mot jakt från skoter

Man får bara använda skotern för att transportera vapnet till ett jaktområde, väl där får inte jakt ske närmare än 500 meter från skotern. Men de reglerna följer inte alla jägare, enligt de tips polisen i Arjeplog får in. Foto: Lars-Henrik Andersson

Två ripjägare som jagade i Arjeplogsfjällen i förra veckan är misstänkta för jaktbrott. De båda jägarna ska ha jagat ripa från skoter.
– Tyvärr har jakt från skoter ökat dramatiskt de senaste två åren. Nu måste det få ett slut, säger polisinspektör Anders Holmlund i Arjeplog.

I fredags fick polisen i Arjeplog ett tips om att en jägare jagat ripa med hjälp av skoter.
– Det var ett vittne som hade sett jägaren. Vi åkte till området och höll förhör med jägaren i den stuga de hade hyrt. Han erkände att han använt skoter. Hans jaktkamrat erkände samma sak. När de hade sett ripor hade de stannat skotern, och bara gått några meter och sedan skjutit. De visste inte vilka regler som gäller, det de sa var att de visste att man inte får skjuta direkt från skotern, berättar Anders Holmlund.
Jägarna är från Norge och är nu misstänkta för jaktbrott.
– Hade de skjutit direkt från skotern hade de gjort sig skyldiga till grovt jaktbrott och de hade förmodligen anhållits och vi hade beslagtagit både skoter och vapen, säger Anders Holmlund.

Allt vanligare
Han berättar att både svenska och norska jägare missköter sig, enligt de tips som lämnats till polisen.
– Tyvärr blir det allt vanligare att vi får tips om jakt från skoter. Det var samma sak förra året och nu måste vi få ett stopp på det här, säger Anders Holmlund, som menar att det krävs att någon eller några jägare blir fällda och får kännbara straff.
Han säger att man nu kommer ta upp frågan med polisledningen för att få till stånd ökad bevakning och fler kontroller av de jägare som rör sig i fjällvärlden under ripjakten på vårvintern.
– Det här får helt enkelt inte fortsätta. Information om vilka lagar och regler som gäller verkar inte hjälpa. Vi kommer ha en träff med länsstyrelsen och andra kolleger som jobbar i fjällvärlden, vi måste helt enkelt göra en satsning för att komma till rätta med det här problemet, säger Anders Holmlund.

Resursfråga
Han berättar även att mycket landar i en fråga om resurser. Polisen i Arjeplog har ett distrikt att täcka som är lika stort som Skåne, Blekinge och en bit av Halland.
En annan brottslighet som polisen i Arjeplog har att bekämpa är boplundrarna.
– Det finns personer som livnär sig på att plundra fågelbon. Det är mycket pengar inblandade i den verksamheten, säger han.

Rovdrift
Elisabeth Lestander är ordförande för Jägareförbundet i Arjeplog. Hon säger också att det finns jägare som jagar från skoter.
– Ett gäng som var ute och jagade upplevde att det var så mycket folk överallt och att skotrar hördes, stannade, skott som avfyrades och startades igen, så de packade helt enkelt ihop och åkte till stugan. De tyckte att det kändes osäkert att vara ute med tanke på antalet jägare på liten yta och då kulfånget inte kändes säkert, säger Elisabeth Lestander.
Hon tror att det är främst utländska jägare som missköter sig i fjällen när det gäller jakt från skoter.
Elisabeth Lestander menar att det handlar om rovdrift och att man skändar naturen.
– Jag tror också att många inte ens löser jaktkort. Straffen måste skärpas och både länsstyrelsen och polisen måste få ökade resurser för övervakning.

Inte mindre laglydiga
Webjørn Svendsen, viltkonsulet vid Norges Jeger- og fiskerforbund, tror inte norska jägare beter sig sämre än svenska jägare. Han beklagar att två norska ripjägare nu är misstänkta för jaktbrott i Sverige, men menar att undersökningar visar att jägarna inte är mindre laglydiga än genomsnittet av befolkningen.
– Det är inget stort problem men det händer då och då. Tyvärr.
Webjørn Svendsen berättar att man försökt informera jägarna om vilka regler och lagar som gäller i Sverige och att man kanske får lyfta fram den informationen ännu mer.

Jägarens skyldighet
– Men det är jägarens skyldighet att ta reda på vilka regler och lagar som gäller i det område man ska jaga, och det gäller både norska och svenska jägare. Sedan kan jag tycka att det är ganska uppenbart att man inte får jaga från skoter, säger Webjørn Svendsen.
Espen Farstad, informationschef, anser att det är beklagligt och allvarligt om norska jägare bryter mot lagen.
– Norska jägare måste hålla sig till de regler som gäller i Sverige, säger han.

Viktigt att veta

Om du jagar ripa i fjällen i Norrbotten eller Västerbotten (inte i Jämtland) får du transportera ett vapen i klass 3 och 4 med snöskoter, men under följande förutsättningar:

• Vapnet ska under transport vara väl nedpackat i pulka, kälke eller liknande.
• Vital del ska vara åtskild från vapnet.
• Transport får endast ske om avståndet från det ställe där transporten börjar till det ställe där jakten avses inledas överstiger fem kilometer närmaste väg. Det är endast tillåtet med en skoterförflyttning per dag till jaktområde.
• Skoterns motor ska ha varit avstängd i minst tio minuter innan jakten får påbörjas.
• Jakt får inte ske närmare än 500 meter från skoterns uppställningsplats.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev